SHARE

Papagalii Eclectus Vosmaeri sunt păsări deosebite prin coloritul penelor sale. Se găsesc pe insulele din provincia Moluku de Nord din Indonezia. Eclectus Vosmaeri sunt cea mai remarcabilă specie de eclectus şi sunt şi cei mai mari. Deşi nu vorbesc mult sunt nişte păsări de apartament extraordinare dacă, bineinţeles, li se acordă atenţia cuvenită.

Masculii Eclectus Vosmaeri au o culoare verde strălucitor, dar mai gălbui decât la alte subspecii, iar ciocul este galben-portocaliu. Are pete roşii strălucitoare pe laturi şi sub aripi, albastre pe lateralele aripilor iar penele de zbor sunt de culoare albastru închis. Coada are mai mult galben decât la alte subspecii. Femela are culoarea de la purpuriu intens la roşu strălucitor iar ciocul este negru. Are ca o bandă lată de culoare galbenă în vârful cozii. Pieptul ei este de culoare purpuriu-violet şi trece treptat la roşu în partea superioară a pieptului.

Papagalii Eclectus Vosmaeri se simt foarte bine atunci când le asiguraţi fructe şi legume proaspete pentru o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă. Pe lângă legume şi fructe trebuie să le mai daţi si un sfert de ceaşcă cu dietă granulată pentru o nutriţie bună. Pentru alint sau bună purtare le puteţi da şi delicatese, dar în cantităţi foarte mici. Apa proaspătă şi curată nu trebuie să le lipsească niciodată.

Pentru a avea o piele şi un penaj curat trebuie să le faceţi baie sau duşuri regulate. Atunci când este cald, este bine să scoateţi papagalul Eclectus Vosmaeri afară, să o stropiţi puţin, apoi să o lăsaţi să se usuce normal la razele soarelui. Dacă locuiţi la apartament, atunci puteţi să-i faceţi duşul la baie, iar apoi să-l puneţi într-o cameră caldă sau să-l uscaţi cu mare grijă cu ajutorul unui uscător de păr.

Colivia papagalilor Eclectus Vosmaeri trebuie să fie suficient de mare şi spaţioasă (măcar de 1,2×1,2×2,5m). Pentru că le place să ronţăie şi sunt interesaţi de activităţile din jurul lor, trebuie să le asiguraţi jucării şi în special ramuri sau bucăţi de lemn netoxic. Nu-i lăsaţi liberi, să zboare prin casă, decât sub supravegherea voastră. Încercaţi să-i acomodaţi şi socializaţi de mici cu stuaţii neprevăzute: vizita la veterinar, prezenţa altor membri de familie, tăierea ghearelor şi a penelor de zbor, colivii noi, etc.

Perioada propice pentru reproducere este primăvara. Femelele au tendinţa să fie agresive faţă de mascul şi lipsa de fertilitate poate să ducă la mari probleme, mai ales la papagalii Eclectus Vosmaeri mai în vârstă. Cuibarul poate să fie de aproximativ 45x45x60cm. Material bun pentru cuibar poate să fie talaşul de pin.


Penele puilor sunt negre la puii-femelă şi cenuşii la puii-mascul. După 2-3 săptămâni capul unui papagal din specia Eclectus Vosmaeri va căpăta o culoare verde sau roşie în funcţie de sex.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.