Home Animale de companie Reptile Reptile – Iguana verde

Reptile – Iguana verde

3099
0
SHARE
Poze cu animale - Animale de companie - Reptile - Iguana verde

Iguana verde este o specie mare de şopârlă răspândită pe o arie geografică vastă de la America de Sud şi America de Nord până în Europa Centrală. Cuvântul iguană este derivat din limba spaniolă, nume dat speciilor iwana. În anumite ţări de limbă spaniolă, masculii din aceste specie de iguana verde sunt menţionaţi în continuare gorrobo sau ministro iar puii sunt numiţi iguanito sau gorrobito. Frecvent întâlnită în captivitate ca un animal de companie, datorită dispoziţiei la calm şi a culorilor strălucitoare, iguana verde, este o provocare pentru orice crescător amator.

Acest animal de companie, de-a lungul timpului, s-a adaptat în mod semnificativ în ceea ce priveşte locomoţia şi osmoregulaţia ca rezultat al dietei sale. Iguana verde poate creşte până la 1,5 metri în lungime de la cap la coadă, deşi au fost cazuri când au crescut mai mult de 2 metri, cu greutatea corporală ascendentă de 9,1 kg. Iguana posedă un rând de ţepi de-a lungul spatelui şi a cozii, care o ajută pentru a se proteja de animalele de pradă O caracteristică importantă a acestor reptile, o reprezintă coada, care se poate rupe, regenerându-se mai apoi.

Iguanele verzi au dinţi foarte ascuţiţi, situaţi pe feţele interioare ale mandibulei, şi sunt capabili să mărunţească frunzele şi chiar pielea omului. Aceşti dinţi sunt modelaţi ca o frunză largă şi plată cu caneluri pe margini. Asemănarea acestor dinţi cu cei ai unor dinozauri descoperiţi pentru prima data a condus la denumirea lor ca “Iguanodon”, care înseamnă “dinte de iguană”, şi ipoteza (incorectă) că ar semăna cu o iguană gigantică.

În ciuda numelui lor, iguanele verzi se pot găsi în diferite culori. În ţările de sud cum ar fi Peru, iguanele verzi apar de culoare albăstruie, cu marcaje proeminente de negru. Pe insulele, cum ar fi Bonaire, Curacao, Aruba şi Grenada, culoarea iguanei verzi poate varia de la verde la lavandă, negru, şi chiar roz. Iguana verde din regiunea de vest a Costa Ricăi este de culoare roşie iar cea din zona de nord a Mexicului apare în portocaliu. Exemplarele tinere de iguane verzi din El Salvador sunt adesea albastru strălucitor ca şi puii, cu toate acestea, îşi pierd această culoare pe măsură ce îmbătrânesc.

Deşi vor consuma o mare varietate de alimente dacă li se oferă, iguanele verzi sunt în mod natural ierbivore şi necesită un raport precis de minerale (2 – 1 calciu la fosfor), în dieta lor. Este important pentru iguanele captive să aibă o varietate de verdeţuri, împreună cu fructe şi legume, cum ar fi: frunze de păpădie, flori atunci când se găsesc, mazăre păstăi, frunze şi rădăcini de păstârnac, pătrunjel, frunze de muştar, frunze de lucernă. Ocazional le puteţi da ca recompensă şi în cantităţi mici banane, struguri, căpşuni, morcov, ananas, cireşe.

Nu le daţi carne, chiar dacă mănâncă, consumul excesiv de proteine de origine animală duce la afecţiuni renale severe şi posibil moarte prematură. Unii proprietari au tendinţa de a hrăni iguana verde cu salată. Acest fapt nu este indicat, deoarece devin dependente, iar salata nu are nici o altă valoare nutritivă. Porumbul, castraveţii, cartofii sunt alte alimente interzise pentru această reptilă.

Acvariul în care veţi ţine iguana verde trebuie să ofere destul spaţiu, astfel animalul vostru de companie să nu sufere de atrofie musculară. Pentru un pui de iguana verde de 55-65 cm, terariul ar trebui să aibă dimensiunile de 90x40x60 iar pentru un adult de 1,5×0,8×2 m. Pentru o dezvoltare armonioasă, în acvariu ar trebui să fie o temperatură de 26-35°C.

Iguana verde nu sintetizează vitamina D3 necesară asimilării calciului. Lipsa calciului duce la boli metabolice osoase ce îi vor fi fatale. Din acest motiv trebuie să aibă acces la razele ultraviolete.

Dacă nu puteţi şi nu aveţi timp să expuneţi reptila la razele solare, atunci montaţi un bec de raze ultraviolete în terariu. Accesul la bec pentru o iguana verde va fi de minim 4 ore pe zi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.