Cameleonul este un animal de companie exotic, care în ultimul timp a început să fie destul de cunoscut şi în ţara noastră. Adaptarea unică pentru alpinism, capacitatea unora de a-şi schimba culoarea, sunt caracteristici ce fac cameleonii deosebiţi în lumea animalelor de companie. Aceste reptile trăiesc în Africa – Madagascar, Europa – Spania şi Portugalia şi în sudul Asiei – Sri Lanka.
Cameleonii variază foarte mult în dimensiune şi structura corpului. Astfel în funcţie de subspecii, lungimea totală maximă variază de la 3,3 cm (Brookesia Minimele fiind una din cele mai mici reptile de pe pamânt) până la 68,5 cm (Furcifer Oustaleti). Cameleonul este zigodactil: pe fiecare picior, cele cinci degetele de la picioare sunt contopite într-un grup de două şi un grup de trei, oferindu-i piciorului un aspect de cleşte. Fiecare deget de la picior este echipat cu o gheară ascuţită pentru a obţine tracţiune pe suprafeţele lemnoase ale copacilor.
Ochii acestor reptile sunt o altă caracteristică distinctivă. Ei se pot roti la 360 de grade şi se pot concentra separat mişcându-se independent unul de celălalt, pentru a observa două obiecte diferite în acelaşi timp. Atunci când prada este vizualizată, ambii ochi pot fi concentraţi în aceeaşi direcţie, oferindu-i o viziune stereoscopică şi o percepţie exactă a lungimii până la ea. Cameleonul are o vedere foarte bună pentru o reptilă, permiţându-i să poată vedea insecte mici, de la o distanţă de 5-10 m.
Cameleonul mai are încă o caracteristică ce-i face unici în lumea lor – limba. Limba se extinde, mai repede decât ochiul omenesc poate vedea, la lungimi de două ori mai mari decat corpul său. Este un aranjament complex de oase, muşchi şi tendoane care înşfacă prada în aproximativ 30 de miimi de secundă. La vârful acestei limbi elastice există un mucus gros care formează o ventuză. După ce vârful se lipeşte de un element al prăzii, este trasă rapid înapoi în gură, unde cameleonul cu maxilarele sale puternice, zdrobeşte şi consumă hrana.
În ciuda celor două caracteristici unice din lumea reptilelor, cameleonul este cel mai bine cunoscut pentru capacitatea lor de a-şi schimba culoarea. Exemplarele tinere de obicei, au o culoare gri mat spre maro, nuanţe care se pot schimba doar un pic. Dar de la aproximativ 5 luni, cameleonul are abilitatea de a-şi schimba culorile într-o gamă mai largă, inclusiv verde, verde albastru, turcoaz si negru. Culorile se schimbă ca raspuns la excitare, stres, temperatură, condiţii de iluminare, prezenţa unui alt cameleon, şi alte influenţe ce pot aparea în viaţa lor.
Cercetările sugerează că semnalizarea socială a fost principalul motiv din evoluţia schimbării culorilor, iar camuflajul a evoluat ca o preocupare secundară.
Cameleonul tinde să arate culori mai închise, atunci când este înfuriat, când încearcă să sperie sau să intimideze alte persoane. La polul opus – o stare de spirit de bine, de fericire este prezentă atunci când cameleonul reflectă culorile strălucitoare.