![]() |
Ambasis Lala sau Chanda Lala este o specie de peşte originară din India, Pakistan şi Thailanda. Datorită transparenţei corpului, Ambasis Lala mai este denumit de către acvarişti şi “peştele sticla”. Ambasis Lala este un peşte de talie mică cu o lungime de aproximativ 4-5 cm, masculul având înotătoarea anală şi dorsală de un colorit gălbui tivit cu o tentă albăstruie.
Datorită mobilităţii deosebite a acestui peşte, trebuie să le asiguraţi un acvariu de dimensiuni mai mari, iar pe fund să le puneţi nisip grosier spălat anterior. Apa să fie bine oxigenată, iar temperatura să se încadreze între 20-24°C cu o duritate ce variază între 9-23°DG. Apa poate să provină şi de la robinet dar la fiecare 10 litri de apă adăugaţi câte o linguriţă de sare. Această specie de peşti are o reacţie adversă la apa cu un pH acid. Ei preferă apa neutră, uşor bazică, cu un pH de 7-7,5.
Este important ca bazinul să fie amplasat într-o încăpere în care razele soarelui să pătrundă nestingherite. Plantele din acvariu care se vor dezvolta normal pot fi: Riccia, Ceratopteris. Hrana administrată unui Ambasis Lala poate fi formată din Cyclops şi Diaptomus.
În perioada de reproducere apa trebuie să fie foarte curată cu o temperatură de aproximativ 26 de grade si cu un nivel scăzut al pH. Acum nu mai este nevoie de a avea pietriş în partea de jos a rezervorului, dar ar trebui să fie cât mai multe plante şi să primească mult timp lumina soarelui. Perioada de reproducere la Ambasis Lala durează cam 3-6 zile, timp în care culoarea se schimbă.
Femela Ambasis Lala depune pe rădăcinile plantelor 9-11 icre la o pontă iar eclozarea are loc după 20-30 de ore. Embrionii se vor dezvolta destul de rapid mai ales dacă le sunt oferite toate condiţiile: apa într-o stare foarte bună. şi hrană. Aceştia vor avea o lungime de 1-2 mm, iar după 4-5 zile vor începe să caute hrana formată din nauplii de Ciclops.
Se dezvoltă destul de repede ajungând la maturitate sexuală la circa 4 luni, iar la 6 luni deja au dimensiunile normale ale unui adult. Ambasis Lala poate avea companie într-un acvariu cu alte specii de pesti ce au un caracter asemănător lor.