Obiceiurile naturale ale cameleonilor, faptul că sunt arboricoli, face mai dificilă îngrijirea lor. Ca urmare, au nevoie de o cuşcă cu frunziş des pentru alpinism şi intimitate. Căsuţa lor trebuie să fie destul de mare – pentru cameleoni mai mari un minim de 3 metri pe 3 metri până la 4 metri înălţime ar trebui să fie ideală -, deci cu cât mai mult spatiu cu atât mai bine. Bine aerisită, cuşca trebuie sa fie ecranată pe trei laturi. Dacă este din plasă de sârmă, este recomandat să fie acoperită cu vinil pentru a preveni un accident ca urmare a prinderii degetelor în ochiurile plasei.
O mulţime de ramuri de diverse diametre trebuie să fie furnizate pentru alpinism. Cea mai mare parte a spaţiului coliviei ar trebui să fie umplut cu ramuri sau frunze proaspete. Asiguraţi-vă că plantele nu sunt toxice căci cameleonul poate gusta din frunziş. Unii crescători recomandă evitarea ficusului.
În funţie de subspecia de cameleon aleasă, trebuie să-i asiguraţi animalului vostru de companie şi o temperatură adecvată. Astfel cameleonii se simt mai bine la temperaturi mai scăzute, dar cameleonii panteră preferă temperaturile mai ridicate. Viitorului crescător îi este recomandat să cerceteze înainte de achiziţionare, cerinţele specifice de temperatură şi umiditate pentru specia respectivă de cameleon.
Cameleonii se simt fericiţi şi sănătoşi când au acces la lumina soarelui, dar dacă acest lucru nu este posibil întodeauna, ar fi bine să vă procuraţi o sursă de iluminat fluorescent. Dacă lăsaţi cameleonul expus direct la lumina naturală a soarelui printr-o fereastră deschisă, sau dacă aveţi posibilitatea să-l scoateţi afară în aer liber, este recomandat să-i oferiţi umbra adecvată pentru a preveni supraîncălzirea.
Cameleonii în libertate îşi procură apa de la picăturile de pe frunze – de regulă ei nu vor avea apă într-un vas. Consumul de apă adecvat trebuie să fie furnizat fie prin intermediul unui sistem de picurare, fie prin aburirea incintei de cel puţin două ori pe zi. Sistemele de picurare pot fi achiziţionate de la pet-shopuri, pot fi confecţionate dintr-un bidonaş cu apă, cu un orificiu plasat pe partea de sus a cuştii, sau chiar prin introducerea de cuburi de gheaţă pe partea de sus a cuştii lăsâdu-le să se topească încet în cuşcă. Excesul de apă ar trebui să fie colectat şi eliminat, pentru a preveni o umiditate prea ridicată.
Cameleonii se hrănesc cu o mare varietate de insecte: greieri, viermi, molii, gândaci neinfestaţi, etc. Suplimentar puteţi pudra calciu şi vitamina D. Femelele au mai multă nevoie de calciu faţă de mascul. Cameleonii pot fi sensibili la supradozare cu vitamina A (hipervitaminoză A), astfel de suplimente trebuie să fie echilibrate cu atenţie. De asemenea, le mai puteţi oferi dar în cantităţi mici şi ocazional legume, fructe şi chiar frunze hrănitoare. Să se evite totuşi frunzele de spanac, varză şi salată verde.
Sunt super aceste animale, dar trebuie depus si ceva efort pentru a le intretine.