Home Animale salbatice Lucruri pe care nu le știați despre urși

Lucruri pe care nu le știați despre urși

3116
0
SHARE

Urșii sunt animale masive, care pot ajunge să cântărească peste 700 de kilograme. Datorită acestui fapt, există o preconcepție conform căreia aceste animale se mișcă greoi și sunt încete. Deși umblă destul de lejer atunci când nu sunt amenințate, ursul este foarte agil și poate ataca cu viteză atunci când vânează sau când se simte amenințat. Dacă ți se pare interesant ce citești, te invit să descoperi mai departe, câteva curiozități despre urși.

Există doar 8 specii de urs în întreaga lume: ursul polar, ursul grizzly, ursul brun, ursul negru american, ursul panda, ursul buzat, ursul andin și ursul negru din Tibet.

Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, ursul poate percepe culorile.

Ursul polar este cel mai mare prădător de pământ din lume, măsurând 2,8 m lungime și aproximativ 780 kg.
Cel mai bine definit simț al ursului este simțul mirosului. De fapt, ursul are mirosul mai dezvoltat decât un câine sau, posibil, chair dintre toate mamiferele.

Toți urșii polari care trăiesc în zilele noastre provin dintr-o singură femelă de urs brun care a locuit în Irlanda acu 50,000 de ani. Deși blana sa e albă, pielea ursului polar este neagră.

Toate cele 8 specii de urs sunt omnivore, adică pot mânca și carne și semințe, fructe sau miere. Dintre acestea ursul polar consumă carne în cea mai mare a timpului, iar ursul panda este aproape exclusiv vegetarian.

Ursul Koala nu este de fapt un urs. Koala face parte din familia marsupialelor.

Oamenii nu pot consuma ficat de urs polar. Dacă un om mănâncă ficatul acestuia, va muri cu siguranță. Asta pentru că acesta conține o cantitate prea mare de vitamina A.

Ursul polar are un nas atât de fin, încât îți simte prada pe gheață, de la o distanță de până la 32 kilometri depărtare.

Ursul grizzly are o mușcătură atât de puternică încât ar putea cu ușurință să mărunțească o bilă de bowling.

Cuvântul englezesc „bear” (tr. „urs”) face referire la „cel maro”. Acesta a apărut în evul mediu, când ursul avea altă denumire. Totuși, oamenii vremii credeau că dacă menționează numele animalului, acesta va veni, așa că evitau să îi zică pe nume, zicându-i „cel maro” („bear”).

Un urs a luptat în al Doilea Război Mondial. Acesta a cărat proiectile pe front și a fost învățat să facă un salut militar.

Președintele american Theodore Roosevelt a avut ca animal de companie un urs, în timp ce era în funcție. De fapt, de aici vine denumirea de „Teddy Bear” pentru ursulețul de pluș.

Ursul brun este animalul național al Finlandei.

Surse: bunadimineata.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.