SHARE

Cheia pentru o dietă bună este un peruş bine educat. Ei sunt păsări vegetariene şi se pot bucura de o gamă largă de produse alimentare provenite din seminţe, flori, fructe şi legume. Totuşi pot fi pretentioşi mai ales în cazul în care nu sunt familiarizaţi cu un anumit produs alimentar. Este mai uşor în cazul în care au fost obişnuiţi de mici cu astfel de alimente. Dar dacă ei nu au avut acest avantaj, totul se face cu răbdare şi perseverenţă, până vor accepta produse alimentare sănătoase. Iată câteva sugestii pentru ai oferi mese gustoase prietenului vostru înaripat.

Legumele oferă o mare sursă de vitamine şi minerale pentru peruşi. Adăugarea de cateva legume proaspete la dieta pasării voastre, va menţine un nivel ridicat de energie şi un corp cu un penaj sănătos. O listă cu legume sigure de care se va bucura includ: sfecla, broccoli, conopida, morcovi, castraveti, toate soiurile de varză, fasole verde, salata verde, mazăre verde, păstârnac, ardei, cartofi dulci, roşii, napi şi dovlecel.

Dacă mergem înapoi la originile lor, când trăiau în libertate, vom vedea că peruşilor le place să manânce cereale, un element important din dieta lor de atunci. Ei se pot bucura de o mare varietate de seminţe de la: mei, orz, in, cereale integrale, ovaz, grâu integral. Alte cereale şi leguminoase de care se pot bucura peruşii pot fi: migdale, linte, nuci, tofu, hrişcă, seminţe de susan şi seminţe de floarea soarelui. Multe dintre aceste sortimente mai mici pot fi folosite atunci când educi un peruş drept recompense.

Seminţele de cereale încolţite sunt recomandate în dieta peruşilor şi le puteţi administra cam o dată la două săptămâni. Aceste seminţe aduc un aport de vitamine şi minerale. Seminţele de grâu încolţit sunt o hrană sănătoasă, dar aveţi grijă să nu se strice, pentru că aşa îi veţi pricinui mai mari probleme prietenului vostru înaripat. Grâul verde este o altă bucurie ce i-o puteţi oferi peruşului vostru. Astfel, puteţi semăna într-o tăviţă seminţe de grău, iar după ce cresc, va fi o reală plăcere pentru peruş să ciugulească frunzele verzi.

Orice crescător poate avea intenţii bune atunci cand doreşte să-şi hrănească peruşul cu hrană umană, dar acest fapt poate creea probleme, afecând pasărea. Este o idee bună să rămânem la alimentele enumerate mai sus, iar ciocolata, alcoolul şi avocado să fie evitate pentru că pot duce la moartea peruşului. Orice alimente care conţin lactoză, usturoi, ceapă ar trebui, de asemenea, să fie evitate, deoarece conţin toxine periculoase pentru pasărea voastră.

Atunci când aveţi dubii despre un aliment pe care doriţi să-l daţi peruş-ului vostru, mai bine consultaţi un medic veterinar, decât să suferiţi odată cu el mai târziu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.