Rasa de veveriţe siberiene este întâlnită în nordul Europei, Rusia Siberiană, estul extrem al Kazahstanului, nordul Mongoliei, nord-vestul şi nord-estul Chinei, Coreea şi Japonia. În Europa au mai fost vazute veveriţe siberiene în Belgia, Germania, Olanda, Elveţia şi Italia. Mulţi oameni văd în aceste creaturi adorabile adevărate animale de companie pentru copiii lor. Comportamentul acestor veveriţe siberiene în captivitate, este similar cu cel al hamsterilor. Durata lor de viaţă în captivitate, de obicei, este de opt până la zece ani şi au tendinţa să fie mai jucăuşe si mai active decât alte animale de companie. De asemenea, au nevoie de mai mult spaţiu pentru alpinism şi alte exerciţii.
Înainte de a dobândi o veveriţă, este important ca orice deţinător de astfel de animăluţe să afle cât mai multe noţiuni despre modul cum trebuie ţinută în captivitate, despre nevoile sale, despre tabieturile sale, astfel încât să facă o alegere în cunoştinţă de cauză, să-i acorde timp, mijloace financiare, asistenţă de specialitate cât şi un angajament pe termen lung de a menţine un bun standard de îngrijire.
Este un animal de companie cu dimensiuni mici de aproximativ 18-25 cm lungime, din care o treime este coada. Greutatea unei veveriţe siberiene adultă depinde de perioada din an, şi este în mod normal, de 50-150 de grame. Aspectul lor se aseamănă cu un amestec dintre un câine de prerie şi un şobolan. Ca şi alte veveriţe, veveriţa siberiană are blana viu colorată, cu dungi închise la culoare, şi pungi mari în spatele obrajilor pentru a colecta alimente. Urechile sunt mici şi uşor rotunjite la vârfuri. Blana de pe spate are culoarea de la maro-gri la galben ocru, în funcţie de origine.
Aceste veveriţe siberiene ar trebui să fie adăpostite într-o cuşcă de sârmă, cu rafturi, care să le permită o căţărare uşoară şi să le ofere o bună circulaţie a aerului. O căsuţă din lemn sau bucăţi de ţeava din PVC pot fi folosite pentru a crea un mediu propice unei ascunzători. Pot fi introduse şi ramuri mai solide pe care să se poată căţăra. Veveriţelor siberiene le place sa roadă. Se recomandă ca acestea să aibă o mulţime de jucării de ros din blocuri de lemn, din ramuri. Le place să folosească praful de baie pentru chinchilla pus într-o tavă, praf pe care îl veţi scoate după câteva ore.
Veveriţele siberiene sunt animale foarte curate – au tendinţa de a folosi o singură zonă din cuşcă ca toaletă şi această zonă trebuie curăţată cel puţin o dată pe săptămână. Pentru o curăţare totală, cuştile mai mici, de interior, au nevoie de curăţare săptămânală, iar cele mai mari din aer liber, lunar. De patru ori pe an, casa unei veveriţe siberiene va fi curăţată complet cu un dezinfectant pentru animale de companie, şi apoi clătită foarte bine cu apă curată înainte să repuneţi veveriţele în cuşcă.
Veveriţele siberiene sunt omnivore. O dietă bună, constă dintr-o combinaţie de nuci, fructe proaspete, legume si hrană specială pentru rozătoare luată de la pet-shop. Fructele proaspete pot fi: mere, struguri, portocale, banane, piersici, pere sau prune. Legumele incluse în meniul lor pot fi: morcovi, cartofi dulci, varză sau broccoli. Încercaţi să oferiţi o varietate de fructe si legume, deoarece nu toate veveriţele au aceleaşi preferinţe. Veveriţele vor mânca aproximativ 30g de alimente în fiecare zi, dar vor ascunde o cantitate dublă. Acest stoc trebuie verificat pentru a nu fi mucegăit şi a îmbolnăvi animalul vostru de companie.
De asemenea, veveriţele, au nevoie de o sursă constantă de apă curată, pusă într-o sticlă de băut, bine fixată, cu gura de scurgere din oţel inoxidabil. Pentru completarea alimentaţiei unei veveriţe siberiene poate fi adăugat în dieta lor un supliment de vitamine.