Achiziţionarea unui arici de casă a cunoscut o creştere considerabilă în ultimii ani, datorită aspectului lor aparent nevinovat şi jucăuş. Aricii sunt consideraţi animale de companie uşor de întreţinut. Cei mai întâlniţi arici crescuţi ca animale de companie sunt hibrizii obţinuţi din aricii algerieni cu abdomeul alb şi cu patru degete din Africa de Nord. Ei se găsesc sub titulatura de Ariciul Pigmeu African. Ariciul care se găseşte în Europa şi implicit în România, nu se adaptează atât de bine condiţiilor din captivitate.
Aricii sunt animale mici, cu o lungime de 15-23 cm şi cântăresc de la 250g până la 500g. Datorită eforturilor susţinute ale crescătorilor de a crea noi varietăţi, acum există câteva sute de culori şi nuanţe diferite, având ca bază specificul natural – ţepi moro-cenuşii cu vârfuri alburii. Caracteristica distinctivă a acestor animale de companie sunt ţepii. Când dorm sau când sunt speriaţi, aricii îşi folosesc muşchii abdominali pentru a se face ghem, astfel se transformă într-o adevărată minge cu ţepi.
Cuştile pentru aceste animale de companie ar trebui să asigure suficient spaţiu de mişcare. Un acvariu de cel puţin 80 de litri îi poate oferi un loc de casă foarte bun. Cuştile cu podea din plasă de sârmă nu sunt atât de indicate deoarece ariciul îşi poate prinde unul dintre membre în ea. Cuştile pentru iepuri sau pentru dihori, multi-nivel, sunt şi ele bune pentru un arici. Pentru că ariciul are o vedere slabă, la cuştile multi-nivel, este recomandat ca rampele şi nivelele să fie complet închise pentru a preveni o cădere.
Fundul cuştii ar trebui acoperit cu ziare mărunţite sau mici cocoloaşe de hârtie. Nu puneţi talaş de cedru sau pin, deoarece conţin uleiuri volatile care pot irita sistemul respirator al ariciului. Pentru că sunt predispuşi la boli de piele, este recomandat să curăţaţi prompt aşternutul de fecale sau cănd este umezit. O roată este necesară pentru a-i asigura nevoia de exerciţii. Atunci când alegeţi o roată, trebuie să aibă o podea solidă. Roţile cu traverse, de asemenea, pot provoca leziuni faciale la arici. Din acest motiv, roţile tip “galeata” sunt preferate de mulţi proprietari de arici, şi sunt disponibile la pet-shopuri.
În sălbăticie, un arici este oportunist şi va mânca multe lucruri, dar majoritatea dietei este formată din insecte. Ca rozatoare insectivore, aricii au nevoie de o dietă bogată în proteine şi săracă în grăsimi. La pet-shopuri există alimente preparate special pentru aricii de companie, inclusiv produsele alimentare fabricate din componente de insecte. Hrana uscată pentru pisici poate fi un aliment de bază de zi cu zi.
Regimul alimentar al unui arici poate fi suplimentat cu greieri şi viermi de făină, dar şi cu un surplus de calciu, pentru a preîntâmpina afecţiuni ale oaselor.