Gerbilii sunt mamifere mici, tipice regiunilor îndepărtate şi aride din Asia, Africa şi Europa de Est. Aceste animăluţe sunt similare cu alte rozătoare, cum ar fi şoarecele săritor şi şobolanul cangur, dar dimensiunea corpului, membrelor şi săriturile nu sunt la fel de exagerate. Se spune că rozătoarele mici au printre cele mai graţioase mişcări.
Gerbilii sunt destul de mici, cu o lungime medie a corpului de 12 cm şi o greutate care variază între 52-135 de grame. Coada lungă de aproximativ 12 cm este acoperită complet cu păr, iar la capăt are un smoc mic de blană. Coada ajută gerbilii la menţinerea echilibrului. Membrele anterioare sunt mai scurte decât cele posterioare, folosindu-se de ele pentru a se hrăni. Cele posterioare sunt puternice pentru a-i ajuta la sărit şi la luarea poziţiei în două picioare ca o adevărată veveriţă. Gerbilii au, în general, culoarea părului cenuşiu roşcat, dar se întâlnesc şi gri, negru sau alte variaţii de culori.
Prietenoşi, curioşi din fire, inteligenţi, rapizi, gerbilii sunt fascinanţi atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Sunt animăluţe curate, fără miros şi de asemenea uşor de întreţinut. Gerbilii sunt mult mai activi în timpul zilei şi într-o mică măsură în timpul nopţii. Gerbilii nu sunt animale prea răsfăţate, dar ca orice animal de companie îşi doresc puţină atenţie din partea ta. Au nevoie de adăpost, hrană şi apă, cerinţe care sunt uşor de satisfăcut. În cazuri deosebite, gerbilii pot fi lăsaţi nesupravegheaţi mai multe zile, cu condiţia să le puneţi suficientă mancare şi apă.
Dacă ajunge la vârsta de o lună, cel mai probabil, un gerbil poate avea o viaţă lungă şi sănătoasă. De aceea când vă luaţi unul să vă luaţi o marjă de siguranţă achiziţionându-l la o vârstă de aproximativ şase pânâ la opt săptămâni. La această vârstă gerbilii sunt deja destul de puternici, nu sunt nervoşi, iar aspectul şi acţiunile lor vor fi mult mai distractive. Deoarece în sălbăticie trăiesc în colonii, se recomandă să nu vă luaţi doar unul ci o pereche (recomandat de acelaşi sex pentru a preveni o înmulţire excesivă).
Căsuţa lor poate fi o cuşcă pentru animale mici, un acvariu cu un volum de 40 de litri sau chiar o colivie mai mare pentru păsări. Dacă e un acvariu sau o colivie cu partea de sus deschisă, este indicat să o acoperiţi pentru a nu lăsa intruşii să pătrundă la gerbili. Materialul pentru pat trebuie să fie plasat pe podea într-un strat de aproximativ 5-8 cm. Acest material trebuie să fie curat, absorbant, fără praf şi non-toxic. Aşchii mici de lemn de pin, rumeguş, iarbă, frunze sau alte materiale luate de la magazine specializate sunt potrivite pentru paturi.
Gerbilii sunt hrăniţi cu mâncare specială, granulată luată de la pet-shopuri. Aceste granule conţin sortimente de cereale precum grâu, porumb, ovăz, orz, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, arahide, fulgi şi legume. Cantitatea de alimente necesară este ceva care se învaţă din experienţă. În general, o lingură pe zi pentru adulţi şi aproximativ jumatate pentru un animal tânăr, trebuie să fie suficientă. Gerbilii voştri trebuie să aibă întodeauna apă curată şi proaspătă.