Papagalul Amazonian cu aripi portocalii este o specie de papagal care a devenit populară ca pasăre de companie de peste 100 de ani. Cunoscuţi pentru a fi destul de prietenoşi, aceşti papagali sunt uşor de dresat. Sunt păsări inteligente şi curioase, care au tendinţa de a fi mai timide decât alte specii de papagali. Papagalul Amazonian poate fi un companion minunat şi va forma rapid o legatură puternică cu proprietarul lor. Aceşti papagali au abilităţi reduse de vorbire dar sunt destul de gălăgioşi.
Papagalul Amazonian cu aripi portocalii este un papagal de mărime medie, îndesat, verde, având o lungime de 27-30cm şi o greutate aproximativă de 340 grame. Feţele acestor papagali amazonieni sunt colorate cu albastru, galben şi uneori portocaliu. Penele de zbor primare şi secundare, sunt verzi cu vârfuri albastre. Penele de la coadă sunt verzi, cu portocaliu pe penele exterioare şi au vârfurile galben-verde.
Papagalul Amazonian cu aripi portocalii este foarte asemănător cu papagalul Amazonian cu frunte albastră, diferenţa o face doar semnul galben de pe frunte înconjurat cu albastru (la Amazonianul cu frunte albastră semnul este albastru înconjurat de galben). Numele lor de “Papagalul Amazonian cu aripi portocalii” vine de la reflexele portocalii ale aripilor, asta fiind o altă calitate ce-i deosebeşte de cei cu frunte albastră, care au reflexe roşii.
Masculii din specia Papagalul Amazonian cu aripi portocalii sunt mai mari decât femelele şi au capete şi ciocuri mai mari. Cei tineri au ochii căprui care se schimbă în galben-portocaliu la maturitate. Când sunt mici, sunt de un verde mai deschis şi au mai puţine culori pe faţă. De obicei, papagalii Amazonieni cu aripi portocalii sunt destul de independenţi şi vor avea un singur favorit în familie. Dacă sunt bine socializaţi de la o vârstă fragedă, atunci îi va trata cu aceeaşi dragoste pe toţi membrii familiei.
Papagalul Amazonian cu aripi portocalii trebuie hrănit cu o dietă granulată sau extrudată. Dieta trebuie suplimentată zilnic cu fructe şi legume proaspete pentru varietate şi dezvoltare psihică. Papagalii Amazonieni cu aripi portocalii au tendinţa de a fi obezi şi au o nevoie crescută de vitamina A. Pentru a combate obezitatea, alimentele bogate în grăsimi cum ar fi seminţele şi nucile ar trebui să fie scoase din alimentaţia lor. Alimentele bogate în vitamina A nu trebuie să-i lipsească de la nici-o masă. Câteva exemple bune din astfel de alimente ar putea fi: morcovii, cartofii dulci, pepenele galben şi piersicile.
Pentru această specie de papagali este necesară o colivie mare care să permită pasării să zboare. Trebuie să li se asigure şi un loc de retragere ca protecţie împotriva nesiguranţei şi fricii. Colivia unui Papagal Amazonian cu aripi portocalii ar putea avea dimensiunile de 240x120x120cm, iar cutia cuibar de 30x30x60cm.
Papagalii Amazonieni cu aripi portocalii sunt relativ dificil de împerecheat în captivitate. Sezonul de reproducere începe din februarie-martie până în iunie-iulie. De obicei clocesc 3-4 ouă, iar perioada de incubaţie durează 24-26 de zile. Puii din specia papagalul Amazonian cu aripi portocalii devin independenţi de la aproximativ 10-12 săptămâni.