Papagalul Ara cu guler galben este unul dintre acei fabuloşi “mini” papagalii ara. Ei locuiesc în medii foarte variate de la păduri umede la zonele agricole. Ca poziţionare pe glob, habitatul lor natural se găseşte în nordul şi estul Boliviei, estul Braziliei, sudul şi nordul Paraguayului şi nord-vestul Argentinei. Numele vine de la gulerul galben ce se extinde şi în partea din spate a gâtului. Aceşti papagali au un grad de vorbire limitat dar sunt nişte păsări de companie minunate datorită caracterului lor vesel şi jucăuş.
Sunt asemanători la culoare cu papagalii Ara cazoni (milităroşi), doar că fruntea lor este de culoare gri închis. Pielea facială este albă şi are pene negre ce formează linii. Marginile aripilor sunt albastre, în principal pe penele primare. Papagalul Ara cu guler galben are coada lungă şi conică de culoare albastră la vârf şi devine brun-roşcat spre bază. Partea inferioară a cozii şi a penelor de zbor este de culoare galbenă. Picioarele sunt de culoare roz, iar ochii sunt portocalii.
Pentru cei care îşi doresc o pasare de apartament mai mică, Papagalul Ara cu guler galben este ideal. Sunt foarte inteligenti şi prietenoşi dorindu-şi mereu atenţie şi chef de joacă cu ei. Cu o dispoziţie bună spre învăţare şi răspunzând bine la comenzi sunt ideali pentru începători. Tipic papagalilor Ara, ei pot fi uneori şi irascibili, preferând doar o singură persoană de care să asculte. În ciuda dimensiunii lor mici pot avea o voce puternică şi dură.
Toţi papagalii Ara au nevoie de multă energie ca să fie sănătoşi, de aceea trebuie hrăniţi cu o dietă granulată sau extrudată iar suplimentar să li se dea fructe şi legume proaspete. Pentru menţinerea în stare bună a penajului este necesar ca periodic să li se facă baie sau duş. Dacă este cald, puteţi scoate colivia afară ca să-i faceţi duş iar apoi să-l lăsaţi să se usuce în razele solare. Deoarece papagalul Ara cu guler galben este o pasare zburătoare puternică trebuie să-i tăiaţi cu grijă o parte din penele principale de zbor astfel încât doar să planeze.
Colivia trebuie să fie mare şi spaţioasă pentru ai permite mişcarea în bună voie cu dimensiuni de cel puţin 90x90x180cm. Sezonul de împerechere al acestor păsări este de obicei primăvara şi începutul verii. Clocesc 2-4 ouă iar perioada de incubaţie sete de 23-27 zile.
Papagalul Ara cu guler galben în privinţa cutiilor ciubar, se simte mai bine în unele care să aibă dimensiunile de aproximativ 30x30x60cm. Un culcuş excelent pentru cuib ar fi talaşul de pin.