Hrana pentru câini se referă la produsele alimentare destinate consumului de către câini. Ca toate carnivorele, câinii au dinți ascuțiți şi intestine scurte ceea ce-i recomandă fără discuţii consumului de carne. În ciuda acestei moşteniri genetice, câinii au reușit ca pe parcursul miilor de ani de existenţă să folosească pentru supravieţuire o varietate mai mare de alimente, fără a depinde astfel în totalitate de oameni şi de hrana pe bază de carne oferită de aceştia.
Unii proprietari de animale îşi fac propria hrană pentru câini şi îi hrănesc cu un amestec de ingrediente procesate cumpărate direct de la băcănii sau măcelării sau le oferă o dieta bazată pe alimente crude. În ultima perioadă avântul comerţului a cuprins şi categoria hrană câini online astfel încât un ghid de cumpărături pentru mâncare de câini online ar putea veni în sprijinul posesorului de patruped şi nu numai.
Câinele, acest prieten nedespărţit al omului de atâtea milenii, devenit în epoca modernă un animal de companie, aduce atât de multă bucurie în viaţă, astfel încât ne simţim datori să-i oferim o alimentaţie sănătoasă, dar cu marea varietate de produse de pe piaţă cum vom şti care din ele este hrana de câini cea mai bună sau mai potrivită?
Înainte de toate, trebuie avut în vedere că nu există o hrană care să se potrivească tuturor raselor de câini. Ochii strălucitori, blana sclipitoare, energia, o bună digestie, sunt particularităţi ale animalului de companie şi nu există un tip de hrană pt câini universal valabil să satisfacă toate patrupedele.
Câinii sunt entităţi de sine stătătoare, la fel ca oamenii, ceea ce înseamnă ca reacţionează diferit la aceeaşi stimuli. De exemplu, poţi hrăni unii căţei cu o hrană câini ieftină pe baza unei compoziţii echilibrate şi majoritatea dintre ei să prospere sub un astfel de regim în timp ce alţii pot avea probleme gastrointestinale. Din fericire sunt suficiente alimente disponibile din care putem alege astfel încât să găsim ceea ce se potriveşte cel mai bine căţelului nostru.
Luaţi în calcul vârsta câinelui la alegerea unei hrani adecvate. Un căţeluş ce mănâncă mâncare de adulţi nu va putea primi surplusul de calorii, proteine, vitamine şi minerale necesare creşterii. La fel şi invers, un adult ce va primi mâncare câini junior cel mai probabil se va îngrăşa excesiv. Un câine în vârstă ar putea primi hrană pentru adulţi, ea putând fi mai uşor digerată. In domeniul nutriţiei nu există o masură ce se potriveşte tuturor.
Iubitorii de animale se întreabă adesea ce fel de hrana să aleagă: hrana uscată câini, hrana semi-uscată sau hrana umedă câini? Alegerea tipului de hrană depinde de rasa câinelui, dar în general cea uscată este recomandată de cele mai multe ori.
Fiţi atenţi la ingrediente; unele tipuri de mâncare ieftină câini conţin ingrediente la fel de ieftine ce nu pot fi digerate cu uşurinţă, astfel ca nutrienţii nu ajung unde trebuie. Chiar dacă din punct de vedere energetic ele îndeplinesc condiţiile procentuale de proteine, grăsimi, carbohidraţi, etc, însă nefiind absorbite în totalitate, va trebui să hrănim patrupedul cu o cantitatea mai mare de mâncare câini ieftină până işi va completa necesarul. Astfel că pe termen lung unele tipuri de hrană câini premium, care sunt de regulă mai scumpe dar cu o absorbtie mai bună a nutrienţilor va fi o alegere mai bună şi mai economică. Asta nu înseamnă că un anume tip de mancare pentru câini ieftină nu poate să-i asigure necesarul energetic unui câine ca alta mai scumpă, totul depinde de particularităţile câinelui, la cât de bine poate asimila noua mâncare. Uitaţi-vă pe lista cu ingrediente, căutaţi carnea, peştele, ouăle ca ingredient de bază. Acestea conţin o cantitate mare de proteine digerabile-aminoacizi.
După ce schimbăm alimentaţia câinelui, trebuie să avem în vedere că nu se vor produce schimbări peste noapte şi noua hrană va fi tolerată şi absorbită în proporţii maxime. Astfel, trecerea trebuie să se facă pe parcursul a 7-10 zile, amestecând la început timp de 3 zile 25% din hrana nouă cu 75% din cea veche. Dacă totul e în regulă, mărim la 50 % proporţia noii hrăni, pentru încă 3 zile, apoi 75% cu 25 %, urmând ca din a 10-a zi să folosim doar noua hrană.
Pentru a fi sigur ca am făcut alegerea corectă în alimentaţia câinelui, după o lună de la schimbarea hranei, analizăm starea lui. Ochii ageri, blana lucioasă, forma fizică bună sunt indicii că totul e în regulă şi noua hrană se potriveşte şi îi oferă căinelui un aport energetic adecvat.
Oferta online este cu adevărat diversă, de la hrană câini superpremium la hrana câini ieftină, cu multe promoţii, recomandări ce vin în sprijinul cumpărătorului, însă alegerea unui anume tip de mâncare pentru câini îi revine în cele din urmă fiecăruia dintre noi.