Animalele de companie sunt parte din viaţa multor copii. Implicarea părinţilor, discuţiile deschise şi planificarea, sunt necesare pentru a ajuta ca această relaţie, dintre copii şi animalele de companie, să fie o experienţă pozitivă pentru toată lumea. Un copil care învaţă să aibă grijă de un animal, şi-l tratează cu amabilitate şi cu răbdare, este mai uşor de educat să trateze şi oamenii la fel. Tratamentul neglijent faţă de animale este nesănătos atât pentru animalele de companie cât şi pentru copilul implicat.
În principiu, cam toate tipurile de animale de companie pot aduce plăcere copiilor, însă este important să alegi un animal de companie, care să fie potrivit pentru familia ta, casa ta, stilul tău de viaţă, şi mai ales unul pe care copilul să-l poată îngriji. Părinţii ar trebui să fie precauţi cu privire la animalele de companie ce pot fi agresive. Animalele exotice şi neobişnuite, pot fi de asemenea, dificil de îngrijt.
Având grijă de un animal de companie, copiii îşi dezvoltă abilităţile sociale. Cu toate acestea, anumite reguli ar trebui aplicate:
- deoarece copiii foarte mici (sub vârsta de 3-4 ani) nu au maturitatea de a controla impulsurile agresive şi furia, relaţia cu un animal de companie trebuie monitorizată în orice moment.
- copii mici (sub 10 ani) nu sunt în măsură să aibă grijă de un animal de talie mare pe cont propriu.
- părinţii trebuie să supravegheze mereu grija copilului pentru animalele de companie, chiar dacă în principiu cred că copilul lor este destul de mare să aibă grijă de un animal de companie.
- copiilor trebuie să li se amintească într-un mod delicat, şi nu mustraţi, că animalele ca şi oamenii, au nevoie de hrană, de apă, şi de exerciţii.
- dacă un copil continuă să neglijeze un animal de companie atunci o noua casă pentru animăluţ ar fi varianta ideală.
Copiii crescuţi împreună cu animalele de companie prezintă multe beneficii. Dezvoltarea sentimentelor pozitive cu privire la animalele de companie pot duce la formarea unui copil cu stimă şi încredere de sine. Relaţiile pozitive cu aceste animăluţe pot ajuta la dezvoltarea de relaţii de încredere cu ceilalţi. O relaţie bună cu un animal de companie poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unei comunicări non-verbală, compasiune şi empatie: Animalele de companie pot servi unor scopuri diferite pentru copii:
- ele pot fi beneficiarii unor de secrete şi gânduri private – copii de multe ori vorbesc cu animalele lor de companie, asa cum o fac cu animalele împăiate.
- ele oferă lecţii despre viaţă, reproducere, naştere, boli, accidente, deces.
- ajută la dezvoltarea unui comportament responsabil la copiii care au grijă de ele.
- oferă o conexiune la natură.
Deşi majoritatea copiilor sunt blânzi şi au un comportament adecvat cu animalele de companie, unii pot fi prea duri sau chiar prea abuzivi. În cazul în care un astfel de comportament persistă, poate fi un semn de probleme emoţionale semnificative. Orice copil care abuzează, torturează sau ucide animalele, ar trebui să fie trimis la un psihiatru pentru o evaluare cuprinzătoare.
Nu mi-se pare atat de greu sa tii si un animal de companie si sa ai si un copil, eu ma descurc foarte bine 🙂
Mie mi se pare destul de dificil. Trebuie sa iti imparti atentia in doua.
cresterea unui animal de companie este o responsabilitate mare. Daca reusim sa plasam intrucatva aceasta responsabilitate si pe umerii copiilor atunci vom avea toti de castigati. Animalutul pentru ca se bucura de ingrijire si atentie sporite, copilul pentru ca simte ca este util, dar si pentru ca-si asuma lucruri care-i vor fi de mare folos in viata si noi pentru ca ne vom bucura si de copil, dar si de animal. Trebuie doar sa avem grija cum sa o facem, dar si cum sa cantarim/evaluam eventualele greseli. Foarte bun articolul!
nu e greu sa ai si copil si animal de companie. problema este spatiul. din pacate nu prea avem loc pentru a fi toti intr-o armonie. oricum e bine ca un copil sa fi eresponsabil pentru prietenul lui necuvantator
Buna ziua!
Citind articolul imi aduc aminte de bunica mea care, cu rabdare si pasiune, a incercat de cand eram mica sa-mi insufle dragostea pentru animale, in general.Este responsabilitatea noastra ca parinti sa-i invatam pe cei mici sa fie responsabili si nonagresivi in relatia cu animalele de companie.
Va doresc o zi buna!
foarte bun articolul
Foarte bine scris acest articol. 🙂