SHARE
Papagalii cenusii africani sunt deseori considerati drept cei mai buni vorbitori dintre toti papagalii, singurii lor rivali fiind unii papagali amazonieni. Sunt foarte buni imitatori, reproducand sunete cum ar fi: soneria telefonului, claxoanele masinilor si voci ale oamenilor. Unele pasari foarte bine dresate pot fi in stare sa rationeze si sa intretina o comunicare verbala.
Acesti papagali incep sa vorbeasca bine incepand de la aproximativ un an.
Ei se simt foarte bine si singuri, putand fi excelente pasari de apartament foarte bune pentru oamenii care locuiesc in case linistite, mai ales pentru cei mai in varsta si fara copii sau nepoti. Fiind extrem de inteligente aceste pasari au nevoie de mai multe jucarii si de o oarecare legatura cu oamenii, pentru a se preveni problemele comportamentale.
Acesti papagali pot trai pana la 50 de ani. Sunt pasari indesate, scunde, iar culorile sunt in nuante diferite de gri, in functie de sex si de locul unde traiesc. Coada este rosie iar ciocul negru. Papagalii cenusii africani au o pata faciala de un alb pudrat, care se intinde de la cioc pana in jurul ochilor.
Sunt vitale baia sau dusurile regulate pentru mentinerea in stare buna a penajului si a pielii. Trebuie avut grija sa nu se taie excesiv penele si sa se taie numai atat cat papagalul sa poata pluti spre podea. Cand acesti papagali nu sunt bine ingrijiti, pot produce lacrimi care contin sange. Se presupune ca acestea sunt produse de rupturi ale vaselor capilare si se pare ca nu au vreun efect daunator.
Papagalii cenusii africani au tendinta de aprezenta serioase carente de calciu, care pot reprezenta o amenintare pentru sanatatea lor. Lumina naturala este importanta in mentinerea echilibrului de calciu. Acesti papagali trebuie hraniti cu aproximativ 1/3 ceasca de dieta granulata zilnic. Dieta trebuie suplimentata cu aproximativ 1/4 – 1/3 ceasca de fructe si legume proaspete. Semintele si alte delicatese trebuie oferite in cantitati mici doar ca recompensa pentru un comportament bun. Trebuie asigurata zilnic apa curata si proaspata. Papagalilor cenusii africani le plac foarte mult arahidele, dar acestea trebuie cojite inainte sa fie date pasarii.
Aceste pasari de apartament sunt usor de hranit cu mana, insa trebuie avuta mare grija la hranirea puilor mici, pentru ca la acestia exista pericolul sa se inece foarte usor. Puilor incep sa le creasca aripile la aproximativ 12-14 saptamani.
Papagalii africani sunt foarte activi si trebuie sa li se asigure o colivie cat mai mare posibil. Ea trebuie sa aiba doua stinghii asa incat pasarile sa se poata misca intre ele.
Acesti papagali se inmultesc bine in captivitate. Se inmultesc tot anul, insa majoritatea o fac iarna si la inceputul primaverii. Femela cloceste 2-4 oua. Papagalii cenusii africani sunt foarte timizi si au nevoie de intimitate pentru reproducere.
Bolile care se pot intalni pot fi: smulsul penelor, psitacoza (febra papagalilor), boala ciocului si penelor de papagal, boli respiratorii, paraziti intestinali, deficiente de calciu, tenii.
Speram ca toate aceste informatii va vor fi de folos in alegerea unui papagal cenusiu african.

Imagini/poze pagali cenusii africani

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.