Home Animale de companie Pisici Este indicată alimentaţia umană pentru pisici?

Este indicată alimentaţia umană pentru pisici?

1969
0
SHARE
Este indicată alimentaţia umană pentru pisici

Probabil ai să spui că o bucăţică de peşte sau de pui din farfurie, un pic de sos sau tocaniţă nu ar ucide o pisică. Dar aşa o vei încuraja să-şi dezvolte obiceiuri proaste prin hrănirea ei cu resturi de la masă. Ce se întâmplă dacă atunci când îţi vin musafirii şi-i aşezi la masă, pisica ta în salturi, ţop-ţop sare direct pe masă sau în braţele cuiva?

Deoarece sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi vertiginoşi şi vor fi ca de obicei în tradiţia românului mese bogate, nu este prea devreme să începem să ne gândim cât de sigure sunt sau nu aceste ingrediente în alimentaţia pisicii tale.

Să recunoaştem, unele pisici au un har al lor să cerşească în cel mai atrăgător mod în timp ce tu manânci. Este bine să nu cedezi acestei priviri de “vagabond” care cerşeşte o bucată de pâine din câteva motive bine întemeiate. În primul rând, pentru că pisicile au nevoie de nutrienţi speciali prevăzuţi foarte bine în hrana granulată ce se gaseşte în orice pet-shop, astfel că orice “extra” pe care le consumă le va scădea apetitul pentru mesele lor regulate.

Principalul motiv de a nu mai hrăni pisica cu alimente umane îl reprezintă faptul că există o serie de alimente care sunt toxice pentru pisici:

– ceapa conţine o substanţă (N-propil disulfură), care distruge celulele roşii din sângele pisicii provocându-i o formă de anemie numită anemia Heinz. Usturoiul conţine o substanţă similară dar într-o cantitate mai mică. Atenţie, multe din alimentele ce se găsesc în comerţ conţin ceapă şi usturoi.

– legumele din familia Solanaceae (roşii, cartofi, vinete) conţin un alcaloid amar, otrăvitor pentru pisici, numit Glycoalkaloid solanina, care poate provoca violente simptome gastro-intestinale. Tomatele din produsele alimentare pentru animalele de companie sunt coapte, şi nu ar trebui să vă dea nici-un motiv de îngrijorare, deoarece ele apar în cantităţi destul de mici.

– este din ce în ce mai binecunoscut faptul că ciocolata este foarte toxică atât pentru pisici cât şi pentru câini. Toxicitatea este reprezentată de cafeină şi tebromină, substanţe care stimulează sistemul nervos ducând la hiperactivitate, creşterea tensiunii, respiraţie greoaie şi sacadată, spasme musculare şi urinări destul de dese. Ciocolata albă conţine o concentraţie mai mică din aceste substanţe faţă de cea normală.

– deşi laptele nu este toxic pentru pisici, poate avea efecte adverse. Pur şi simplu, dacă o pisică adultă este hrănită cu o dietă granulată corespunzătoare nu ar avea nevoie de lapte. Multe pisici au intoleranţă la lactoză şi consumând lapte pot avea simptome de stomac deranjat, crampe, balonări.

– alimentele grase şi consistente pe care i le daţi atunci când cedaţi privirii sale de cerşetor pot duce la pancreatită. Simptomele acestei boli pot fi vărsături, diaree şi dureri de stomac.

– resturile menajere aruncate la cosul de gunoi pot stârni curiozitatea pisicii voastre dar totodată ingerându-le pot duce atât la intoxicaţii alimentare cât şi la spasme şi convulsii datorită unor mucegaiuri formate deja pe alimente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.