Home Animale de companie Pisici Rase de pisici – Bobtail japonez

Rase de pisici – Bobtail japonez

3367
2
SHARE
japanese-bobtail Poze cu animale - Animale de companie - Rase de pisici - Bobtail japonez

Bobtail japonez este o rasă rară şi veche, descoperită în Japonia şi în cea mai mare din sud-estul Asiei. Această rasa de pisica a fost cunoscută în Japonia de secole, apărând în mod frecvent în folclorul tradiţional şi a fost portretizată în manuscrise şi picturi de cel puţin 1000 de ani. În 1602, autorităţile japoneze au decretat ca toate pisicile să fie libere pentru a ajuta la eradicarea rozătoarelor, care ameninţau viermii de mătase. La acel moment, cumpărarea sau vânzarea de pisici a fost ilegală, şi de atunci, pisici Bobtail japonez a trăit în ferme şi în stradă.

Pisica este mult iubită în ţara sa natală, multe mituri si legende precum şi povestiri istorice înconjoară rasa. Unul dintre cele mai faimoase mituri este Maneki Neko-pisica care face semn, fiind înfăţişată printr-o statuetă ce reprezintă o pisica Bobtail japonez în poziţia aşezat cu o lăbuţă ridicată. Şi în prezent statueta Maneki Neko este considerată a fi aducătoare de noroc, fiind prezentă în toate magazinele cu specific oriental.

Aceasta rasa delicată, are capul asemănător cu un triunghi echilateral, nas lung, pomeţi cizelaţi, bine-definiţi şi ochi încastraţi, înclinaţi, care nu ies dincolo de frunte. Urechile sunt mari, uşor înclinate înainte ca şi cum ar asculta, cu spaţiu larg între ele, astfel încât marginile exterioare ale urechilor sunt paralele între ele. Corpul este de mărime medie, ferm şi musculos, cu un piept îngust. Stratul blăniţei la cele mai multe Bobtail japonez este scurt şi mediu în lungime, moale si mătăsos, cu subpăr puţin. Pisicile Bobtail japonez se găsesc într-o gamă largă de culori. Exemplarele cu modele pe corp sunt cele mai populare, mai ales combinaţia de negru, roşu şi alb. Această rasă necesită puţină îngrijire fiind cunoscută ca o pisică uşor de întreţinut.

Caracteristica cea mai uşor de recunoscut a acestei rase este, desigur, coada scurtă şi pufoasă. Coada este unică nu numai între rasele de pisici ci şi între fiecare exemplar. Ca şi amprentele noastre digitale, nu există două cozi la fel. Coada este, de obicei, de aproximativ 3 sau 4 cm în lungime si are părul mai lung decât cel de pe restul corpului, aspect asemănător cu un “pom-pom” pentru majorete. Coada unei pisici Bobtail japoneze este flexibilă doar la baza acesteia, deoarece oasele câtorva vertebre ale cozii sunt reduse la minim. Când merge, coada stă doar în poziţie verticală şi dreaptă şi nu ondulată. Factorul genetic care a creat pisica Bobtail japonez este complet diferit de pisica Manx. Cele două rase nu sunt legate în nici-un fel şi nu numai cozile lor sunt diferite dar şi corpurile sunt complet opuse.

Această rasă de pisică este preţuită pentru inteligenţa şi firea sa prietenoasă. Iubeşte să fie în compania oamenilor. Este un companion afectuos, bucuroasă să interacţioneze atât cu oamenii cât şi cu alte animale de companie. Vocea sa este mai moale şi mai melodioasă decât a unei pisici siameze şi a majoritatea pisicilor exotice orientale. Este foarte adaptabilă şi se bucură de o atmosferă plină de viaţă. Bobtail japonez poate fi rasa perfectă pentru casele cu o mulţime de copii.

Sunt destul de curioase şi jucăuşe, oferind ore întregi de divertisment pentru toţi membrii familiei. Pentru a îndeplini nevoia de exerciţii şi de joacă, pisica Bobtail japonez ar trebui să aibă în casă o mulţime de jucării, locuri speciale pentru zgâriat şi structuri de alpinism.

Pisicile din rasa Bobtail japonez sunt de asemenea cunoscute, pentru bucuria de a se plimba în jurul casei pe umerii membrilor familiei.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.