Indiferent că-i de rasă sau maidanez, câinele este foarte receptiv şi inteligent. Acest fapt ne poate duce cu gândul că el poate înţelege fraze întregi precum câinele super-erou de pe micul ecran. Totuşi un câine nu poate memora extraordinar de multe cuvinte ci doar câteva zeci de cuvinte dar şi aici diferă de la rasă la rasă. Restul cuvintelor pe care le aude nu le înţelege şi trec pe lângă el ca o adiere de vânt pe lângă urechi.
Trebuie să stabileşti de la început care sunt regulile şi să le respecţi mereu. În relaţia dintre tine şi câinele tău de companie, tu eşti dominatorul, tu esti cel care controlează situaţia. Este recomandat să nu te pierzi niciodată cu firea.
Una din cele mai importante reguli cu ajutorul căreia câinele tău poate să te înţeleagă este tonalitatea comenzii. Învaţă-l comanda pe un anumit ton şi apoi o vei folosi doar pe acelaşi ton. Dacă nu înţelegeţi de ce este atât de importantă această regulă am să vă explic în câteva cuvinte.
Acasă il veţi învăţa de exemplu comanda “pas” cu o tonalitate calmă şi relaxată. El o va executa foarte bine ori de câte ori i-o veţi da. Apoi, la o plimbare prin parc, căţelul tău va vedea o pisică şi conform războiului lor vechi va incerca să se năpustească asupra ei. Tu, e posibil, în febra evenimentului, să-i strigi “pass”, “paaaas”. El nici nu va auzi această comandă pentru că nu aşa a învăţat-o, nu cu această tonalitate. Va trebui să te apropii de el şi să-i spui aşa cum a învăţat acasă, calm şi relaxat “pas”. După ce va executa comanda, o mângâiere şi o încurajare vor fi ideale, iar câinele tău se va bucura alături de tine.
Nu există o regulă generală, pentru comenzi, să foloseşti doar anumite cuvinte, de exemplu “aici”. “pas”, “culcat” sau să fie neapărat în limba română. Dar dacă le schimbaţi, important este să le folosiţi mereu doar pe acelea şi doar pentru comanda care o reprezintă. Aşa că trebuie să alegi cu mare grijă acel cuvânt sau chiar expresie pentru comanda respectivă. Animalul tău de companie ştie că trebuie să execute o comandă doar când aude acel cuvânt, el nu cunoşte sinonime, altfel îl vei deruta de tot.
De exemplu o dată îl înveţi să aducă băţul cu comanda “aport” iar mai târziu îi spui “adu aici”, iar îl derutezi şi nu o să mai ştie ce să facă. Înainte de a-i da o comandă, trebuie să-l atenţionezi strigându-l pe nume ca să ştie că la el te referi.
Este indicat să faci comenzi diferite pentru situaţii diferite. Câinele trebuie să ştie foarte bine ce trebuie să facă. Aşa că atunci când o comandă cere un lucru, comanda să fie folosită doar pentru acel lucru.