Această specie de peşti – Symphysodon Discus – este originară din fluviul Amazon (râul Rio Negru) şi a fost adus în Europa în jurul anului 1930. Este un peşte destul de “tânăr” pentru acvariști, de aceea adaparea în bazine este un pic mai dificilă, chiar dacă îi sunt oferite toate condiţiile necesare.
Symphysodon Discus este un peste cu corpul în formă de disc cu diametrul de 22-23 cm, având o mişcare foarte elegantă şi o frumuseţe extraordinară. Are un design foarte frumos şi rămâi mut de uimire când îl priveşti cum îşi unduieşte corpul în apa curată a acvariului. Corpul are culoarea albăstruie-verzuie pe care se pot vedea 6-7 dungi verticale negre, înotătoarele sunt galbene-albăstrui tivite cu roşu, irisul ochilor este roşu. Culorile unui Symphysodon Discus se schimbă în funcţie de fizionomia şi dispoziţia peştelui.
Symphysodon Discus este foarte sensibil la orice zgomot, ascunzându-se imediat sub plantele ce constituie vegetaţia acvariului. În momentele critice, când nu se simte în siguranţă, el refuză alimentaţia pe care i-o oferiţi, acest lucru putând duce şi la moartea acestora.
Un acvariu pe măsura unui Symphysodon Discus ar trebui să aibă un volum de 350-500 de litri , cu o înălţime a coloanei de apă de 40-65 cm, o temperatura de 27-30°C şi o duritate a apei de 7-9°DG. O condiţie importantă în dezvoltarea acestui pește este filtrarea apei. În acvariu trebuie să existe nisip folosit ca substrat dar şi ghivece speciale cu plante cum ar fi: Cryptocoryne, Echinodorus Brevipedicellatus, Echinodorus Radicans.
În perioada de reproducere acvaristul trebuie să elibereze acvariul de ceilalţi peşti iar Symphysodon Discus îşi va depune icrele pe pereţii unui ghiveci de flori. Masculul va veni şi va fecunda icrele ovale de culoare galben-pal. La o singură pontă femela va depune între 250-280 de icre. Atât în perioada reproducerii cât şi în perioada dezvoltării icrelor, reproducătorii nu se vor hrăni.
Perioada de fecundaţie este de 50-55 ore iar larvele sunt transportate de parinţi într-un cuib de nisip. Cuibul este păzit 6-7 zile ca alevinii să nu-l părasească. Peştii din specia Symphysodon Discus secretă un mucus alb atât pe mascul cât şi pe femelă din care puii se hrănesc în primele zile. Moartea reproducătorilor duce automat şi la moartea alevinilor.
Secreţia produsă de către părinţi încetează după aproximativ 12-15 zile, puii Symphysodon Discus fiind nevoiţi apoi să se hrănească cu rotifere, tubi tocaţi mărunt, nauplii şi alte larve. Dacă li se asigură o alimentaţie corespunzătoare în 5-6 săptămâni puii ajung la o lungime de 2-2,5 cm.
După 7-8 săptămâni puii de Symphysodon Discus vor fi transportaţi în acvariile de creştere amenajate corespunzător.