Tetra Serpae este un peşte originar din bazinul amazonian, unde trăieşte în ape lin curgătoare cu o vegetaţie bogată. Este o specie de peşte apărută în răndul acvariştilor de aproximativ 20 de ani. Este de asemenea cunoscut sub numele de Hyphessobrycon Serpae, dar şi în mod obişnuit, Blood Tetra, Callistus Tetra, Jewel Tetra, Red Minor Tetra şi alte multe nume. ” Blood Tetra ” este un termen larg, care se utilizează pentru a descrie o gamă largă de hibrizi de culoare roşie Tetra, vânduţi de către magazinele de specialitate.
Acest peşte este înalt şi comprimat şi poate ajunge la o dimensiune de 4-5 cm. Tetra Serpae are o culoare distinctă de roşu. Nuanţele variază de la roşu aprins la maro-roşcat. Corpul roşu este decorat cu o pată neagră în formă de virgulă care se găseşte pe opercul. Această pată diferă în funcţie de vârsta exemplarului, astfel, odată cu trecerea timpului devine din ce în ce mai mică. Înotătoarea anală, ventrală şi coada sunt toate roşii, cea anală este frănjurită cu straturi de alb şi negru. Inotatoarea dorsală a unui Tetra Serpae este înaltă şi neagră cu un breton subţire şi alb. Uneori poate avea franjuri cu o nuanţă roşiatică.
Tetra Serpae este un peşte popular în orice acvariu. Păstraţi cel puţin cinci exemplare, preferabil chiar mai mult, deoarece aceştia sunt peşti de cârd. Ei pot deveni un pic agresivi în timpul hrănirii, deoarece vor concura pentru alimentaţie, şi uneori, îşi ciupesc aripioarele reciproc. Unii acvarişti compară aceste obiceiurile alimentare cu comportamentul peştilor piranha
A se păstra temperatura apei din acvariu între 22-26°C, duritatea de 7-8° DG iar pH-ul trebuie să fie de 5-7,8. Apa trebuie să fie curată, filtrată şi bine aerisită. Tetra Serpae preferă să stea mai aproape de suprafaţă, între plantele acvatice, şi în mod ideal, ar trebui să fie păstraţi într-un acvariu bine plantat. Plante recomandate pot fi Sagittaria şi Ceratopteris. Adăugaţi şi plante plutitoare care vor estompa lumina. Nu vă păstraţi Tetra Serpae într-un acvariu cu înălţimea mai mică decât 60 de centimetri.
Tetra Serpae se hrănesc cu insecte, viermi, crustacee şi plante. Ei vor accepta cu uşurinţă orice tip de alimente pentru peşti, inclusiv produse alimentare fulgi şi alimente congelate. Oferiţi întotdeauna unor Serpae Tetra un regim alimentar variat pentru a preveni malnutriţia.
Tetra Serpae este unul dintre peştii Tetra, cel mai simplu de înmulţit într-un acvariu. Pentru reproducere, este nevoie de un acvariu cu capacitatea de 20-30 de litri. Temperatura apei să fie de 27-28°C şi o duritate foarte moale. Ouăle de Tetra Serpae sunt mici, translucide şi vor fi presărate printre frunzele plantelor din acvariu. De îndată ce ouăle au fost fertilizate, trebuie să scoateţi peştele adult din acvariul de reproducere. Elozarea are loc după 24-28 de ore.
Puteţi hrăni alevinii cu mici infuzori, mici crustacei şi gălbenuş de ou. După ce puii de Tetra Serpae mai cresc un pic puteţi să le oferiţi alimente fulgi sub formă de praf.