Home Animale de companie Pesti Specii de pesti – Trichogaster trichopterus

Specii de pesti – Trichogaster trichopterus

1959
0
SHARE
Specii de pesti - Trichogaster trichopterus

Această specie de peşte este originară din Asia (Thailanda, Malaezia, Cambodgia, Vietnam, Indonezia, Sumatra, Bali, Filipine) şi a fost adusă în Europa în jurul anilor 1930. Trichogaster trichopterus mai este cunoscut printre acvarişti şi sub numele de Gourami albastru.

În libertate, Trichogaster trichopterus poate ajunge la o lungime de 35-40 cm, dar într-un bazin nu depăşeşte lungimea de 15 cm. Corpul este uşor turtit. Caracteristice acestui peşte sunt înotătoarele abdominale, asemanătoare unor filamente care s-au transformat în organe de pipăit. Culoarea corpului Trichogaster trichopterus este albastru deschis cu tente argintii. Înotătoarea dorsală are la bază şi la mijloc pete de culoare albastru închis.

Sexul este în primul rând diferenţiat în funcţie de forma înotatoarei dorsale, care este lungă şi mai pronunţată la Trichogaster trichopterus mascul, comparativ cu femelele ce au înotătoarea dorsală mai scurtă şi rotunjită. Femelele Trichogaster trichopterus care sunt pregătite pentru depunerea icrelor vor avea o umflătură pronunţată în zona pieptului, în timp ce masculul va avea o circumferinţă mult mai zveltă. Ambele sexe Trichogaster trichopterus vor afişa o culoare albastră mult mai profundă în timpul perioadelor de reproducere.

Apa din bazinul de creştere trebuie să aibă o temperatură de 23-27°C iar duritatea să fie de 9-14°DG. Dacă temperatura apei scade, Trichogaster trichopterus incepe să înoate apatic, dând semne de oboseală. Acvariile ar trebui să aibă o capacitate de cel puţin 50 de litri iar înălţimea coloanei să fie de cel puţin 30 cm. Pentru reproducere este bine să-i asiguraţi un bazin de minim 35-50 de litri şi o coloană de apă de 16-18 cm.

În acvariu plantaţi în colţuri opuse Ceratopteris şi Hygrophyia, plante după care se va odihni femela, după ce va fi urmărită cu insistenţă de mascul. Femela va depune în jur de 2700 de icre la o singură depunere. Cuibul construit va avea o lungime de 8-10 cm şi o grosime de 1-1,5 cm. Icrele de Trichogaster trichopterus au o culoare galben deschisă ce vor fi fecundate imediat de mascul. Eclozarea se face după aproximativ 24-26 ore iar alevinii vor incepe sa înoate după 3-4 zile.

Hrana alevinilor Trichogaster trichopterus va fi formată la început din rotifere sau infuzori mărunţi. Mai târziu (după 9-10 zile) li se pot administra cyclops, bosmina, daphnia, etc. Puii vor atinge maturitatea sexuală după 7-8 luni. Aceşti peşti pot creşte alături de alte specii paşnice şi cu mărimi asemănătoare.


Deoarece Trichogaster trichopterus este un peşte paşnic, mulţi crescători îl apreciază.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.