Veveriţa Degu este un alt animal de companie care începe să fie din ce în ce mai cunoscut şi în ţara noastră. Este un animal foarte sociabil şi poate deveni foarte cuminte dacă este dresat de la o vârstă fragedă.
Unii crescători spun că veveriţa Degu este asemănătoare cu un porcuşor de Guineea, alţii spun că seamănă cu o chinchila, alţii că mai mult seamănă cu un iepuraş, noi spunem că o veveriţă Degu este de sine stătătoare atât ca infăţişare cât şi comportament. Degu este un rozător mic, cu o lungime a corpului de 25 – 31cm şi o greutate de 170 – 300 de grame. Blăniţa sa este de culoare galben-maro în partea de sus şi galben-crem în partea de jos şi cu galben-pal în jurul ochilor. Coada este lungă, subţire, cu păr scurt şi sârmos. Degetele de la picioare sunt de un gri palid.
Din cauza naturii lor sociale ele se simt mult mai bine dacă sunt păstrate cu o altă surată. Acestea sunt jucauşe şi tare curioase. Fără interacţiuni sociale şi oportunităţi pentru exerciţii fizice, pot fi agresive si nevrotice. Veveriţele Degu sunt diurne (active in timpul zilei).
Pentru o veveriţa Degu este necesar să-i asiguraţi o cuşcă destul de încăpătoare pe mai multe niveluri, cum ar fi cele făcute pentru dihori sau chinchilla. Cuştile ar trebui să fie făcute din sârmă, deoarece Veveriţa Degu este o rozătoare avida. În partea de jos a cuştii puneţi un strat absorbant pentru siguranţa animalului vostru de companie. Ca şi în cazul altor animale mici, evitaţi aşchiile de cedru sau pin. Materialele pentru aşternut ar putea fi: ţesături, prosoape de hârtie, fân, hartie mărunţită.
Aceste rozătoare ar trebui să aibă o roată solidă pentru exerciţii. În cuşca lor puteţi pune ramuri groase ce pot fi folosite atât pentru exerciţii (alpinism) cât şi ca oportunităţi de mestecat. Funii groase de bumbac pot fi de asemenea utilizate pentru alpinism. Utilizarea unor boluri grele din ceramică pentru hrană, o sticla cu tub ce poate fi folosită pentru apă sunt idei foarte bune. Asiguraţi-vă că apa din sticlă este schimbată în mod regulat. Ele, în principiu, nu beau mult, dar este important să aibă o sursă de apă proaspătă şi disponibilă în orice moment. La fel ca in cazul chinchilelor, Veveriţa Degu are nevoie de băi regulate de praf pentru a-şi păstra pielea şi blana în stare foarte bună. Oferiţi-le într-un bol praf de baie de chinchilla (nisip) de cateva ori pe saptamană.
Hrana acestor veveriţe este formată dintr-o dietă specială pentru rozătoare şi fân de iarbă sau de lucernă. O varietate de legume proaspete pot fi administrate, în special cartofi dulci (cojiţi şi nefierţi), morcovi, broccoli, verdeţuri, fasole verde, frunze de păpădie. Pentru o rozatoare cum este veveriţa Degu, acestea trebuie să fie oferite în cantităţi mici pentru că pot provoca diaree.