Cei care-şi doresc un animal de companie mic în casă, decid că un hamster sau un gerbil este cea mai bună opţiune. Pentru a face cea mai bună alegere şi care să se muleze pe dorinţele voastre vă prezentăm câteva asemănări şi diferenţe între un hamster şi un gerbil.
Una dintre diferenţele principale între hamster şi un gerbil este nevoia de socializare. Gerbilii în sălbăticie, pentru cea mai mare parte a timpului, trăiesc în grupuri. Astfel gerbilii solitari în cuşcă pot fi destul de nefericiţi. Deci, dacă vă hotărâţi spre a cumpăra gerbili, pentru a nu suferi de singurătate este indicat să fie măcar două exemplare. Dacă cineva doreşte să aibă gerbili dar să nu fie o familie, atunci este indicat să aleagă doi gerbili de sex masculin. Asta pentru că femelele tind să fie mai agresive una cu alta iar barbaţii se înţeleg mult mai bine. Cu toate acestea, atunci când îi obţineţi, este mai înţelept să vă luaţi gerbili mai tineri pentru o adaptare mai uşoară.
Hamsterii dimpotrivă, tind să nu aibă nevoie de un prieten în captivitate. Deci, dacă se caută un animal de companie mic şi singur, hamsterul poate fi cea mai bună alegere. Femelele hamsteri (la fel ca la gerbili) tind sa fie agresive între ele, de aceea este recomandat să se evite o cuşcă cu doi hamsteri de sex feminin împreună. Doi hamsteri de sex masculin sunt ideali.
O altă mare diferenţă între un hamster şi un gerbil este perioada de dormit. Hamsterii sunt nocturni, şi vor petrece cea mai mare parte a zilei dormind. Gerbilul captiv este diurn, şi prin urmare nu va perturba somnul cuiva prin amestecarea sau săparea de canale şi cotloane în jurul locului de dormit din cuşcă. Concluzia, gerbilului îi place mai mult să se joace în timpul zilei, în timp ce hamsterul nu poate fi atât de fericit cînd îl veţi trezi pentru câteva runde de joacă.
Hamsterul şi gerbilul mănâncă practic acelaşi regim alimentar. Cu toate acestea, gerbilul este predispus la dureri de burtică sau chiar diaree datorită unui exces de legume verzi sau fructe. Cei mai mulţi gerbili se bucură de fructele şi legumele pe care i le daţi, dar acestea trebuie să fie întodeauna într-o cantitate mică.
Ambele animaluţe de companie au nevoie de o mulţime de exerciţii. O roata este benefică atât pentru hamster cât şi pentru gerbil. Atenţie, roata să fie compactă şi nu cu spiţe în care şi-ar putea prinde coada sau picioruşele. Gerbilul prezintă un risc mai mare de deshidratare la temperaturi mai mari. Astfel, este indicat ca în acvariul sau cuşca lui să fie o temperatură de aproximativ 20-25°C.
Atât hamsterul şi gerbilul pot fi uşor obişnuiţi să nu muşte atunci când îi scoateţi din căsuţa sa. Cu toate acestea, hamsterul este un pic mai predispus la muşcătură. Acest lucru poate apărea în cazul în care animalul de companie este speriat brusc sau în cazul în care este trezit dintr-un somn adânc. Aceste specii de rozătoare au aceeaşi durata medie de viaţă, de aproximativ trei ani. S-au întâlnit şi cazuri când au trăit chiar şi până la şapte ani, dar mai rar.