Fiecare isi iubeste animalutul foarte mult si-si doreste ca sanatatea lor sa nu fie zdruncinata de nici o boala. Exista si boli pe care le puteti lua amandoi. Aceste boli sunt asa numitele zoonoze.
Mai jos va vom prezenta cele mai de temut boli pe care le puteti contacta atat voi cat si prietenutul vostru.
Giardioza: simptomele acestei boli este diareea. Contaminarea la om se face prin apa de baut si prin alimentele crude insuficient de bine spalate, maini murdare iar la animalute prin hrana si apa murdara. Sunt afectati mai ales cateii de la 1-12 luni care nu au facut vaccinul Giardia-Vax, iar pisicutele tinere afectate de aceasta boala slabesc si au intarzieri de crestere.
Toxoplasmoza: la om simptomele acestei boli se manifesta prin convulsii, tulburari oculare, la femeile insarcinate in primele trei luni exista riscul de avort. La catel se manifesta prin paralizie, icter, febra, diaree, dureri musculare iar la pisica subfebrilitate, diaree, edeme ale capului, paralizie. Pisica gestanta avorteaza. Principalul transmitator este pisica – prin fecalele ei se elimina parazitul ce provoaca infectia. Omul poate lua aceasta boala si chiar daca nu are prin preajma un catel sau o pisica. Virusul se mai poate transmite si de la mama la fat.
Leptospiroza: simptomele leptospirozei la om sunt: febra, icter, hemoragii, leziuni renale, iar la animalute: icter, sange eliminat prin urina, avort la femelele gestante. Contaminarea se face prin contact direct cu animalele contaminate sau indirect prin alimente si apa, infectate de germenele leptospirozei. Sursele acestor germeni sunt in principal animalele salbatice, rozatoarele mai ales.
Rabia: simptomele acestei boli sunt agresivitatea excesiva, tendinta de a parcurge distante lungi, consum de obiecte necomestibile, paralizie, iar daca nu se intervine rapid moartea survine in cateva zile. Contaminarea se face prin saliva animalului bolnav, mai ales cand musca in contact cu sangele omului sau al animalului.
De indata ce apar simptomele la o astfel de boala prezentata mai sus, mergeti de urgenta la medicul veterinar cu prietenutul vostru, dar si voi sa va prezentati imediat la doctor.