Acesti papagali cunoscuti sub numele de gigantii blanzi, sunt cei mai mari dintre toti papagalii, cu o lungime medie de 90-100 cm si cozi aproape la fel de lungi cat corpul.
Papagalii Ara hiacint sau albastrii sunt apreciati pentru personalitatea si pentru frumusetea lor remarcabila. Fondul general al penajului este violet – albastru irizat. Cozile acestor papagali sunt lungi si conice iar partea interioara a aripilor sunt negre si lucioase.
Acesti papagali crescuti de om sunt blanzi si usor de ingrijit. Daca sunt adoptati la o varsta mai mare trebuie sa li se acorde mai mult timp ca sa se obisnuiasca cu noua sa casa. Trebuie socializati si expusi la o varietate de experiente inca de la varsta frageda pentru a se evita un comportament temator mai tarziu.
Acesti papagali sunt excelente pasari de casa pentru aproape oricine. Desi unii vorbesc, majoritatea au capacitatea de imitare limitata. Sunt deosebit de animati si fac miscari comice. Pentru ca sunt foarte inteligenti si relativ usor de dresat, sunt favoriti pentru expozitii si spectacole de dresura.
Nu traiesc la fel de mult ca papagalii Cacadu. Durata de viata a unui astfel de papagal este in jur de 50 de ani. Varsta de reproducere a acestor papagali incepe de la 6-10 ani si poate dura pana la 30 de ani.
Hrana lor trebuie sa fie bogata in ulei si calorii. Papagalii Ara hiacint trebuie hraniti cu o dieta granulata suplimentata cu fructe si legume proaspete. Puteti sa le oferiti ca premii pentru buna purtare: nuci, migdale, alune. Puteti sa le mai dati la acesti papagali si seminte cu continut ridicat de grasimi cum ar fi cele de rapita sau de floarea soarelui.
Papagalii hiacint sunt foarte activi si trebuie sa li se ofere o colivie mare si spatioasa incat atunci cand isi intind aripile sa nu atinga marginile ei. O colivie potrivita pentru acesti papagali ar fi de 1,80×1,80×360 cm. Colivia este bine sa fie suspendata la un metru deasupra solului. Ideal ar fi ca papagalii sa aiba si o colivie mai mare afara pentru bai si miscare. Cum acesti papagali au ciocuri foarte puternice este recomandat construirea unei colivii foarte rezistente din sarma tare care sa reziste la rontait si cu zavoare de siguranta pentru ca acesti papagali se pricep si la deschiderea usitei.
Papagalii Ara hiacint se inmultesc greu in captivitate. Sezonul de imperechere este de obicei de la sfarsitul primaverii si inceputul verii. De obicei clocesc 2-3 oua iar perioada de incubatie este de 25-28 de zile. Cutiile cuibar de 60x60x90 sau 120 cm sunt ideale pentru acesti papagali. In interiorul cutiei trebuie asigurat material lemnos suplimentar pentru rontait.
Boli ce pot fi contactate de acesti papagali: boala dilatarii proventriculare, smulsul penelor, psitacoza, infectii bacteriene si virale, ciugulirea penelor, pancreatite, guta.