Papagalii Ara Bufon sunt deseori ignorati, fiind considerati destul de anosti in comparatie cu alte specii de papagali ce au culori mai vii. Sunt in majoritate verzi si au pete frontale rosii. Se deosebesc de ara militarosi cu aspect similar prin culoarea lor verde-galbui sau verde-masliniu mai pala, precum si prin marime.
Papagalii Ara Bufon au marimi intre 75-87 cm, si sunt printre cei mai mari dintre papagalii Ara , cu capete si ciocuri masive. Acesti papagali nu traiesc la fel de mult ca cei cacadu, dar Bufonii pot ajunge si pana la 50 de ani.
Papagalii Ara sunt in general pasari de casa, mai ales papagalii Bufoni. Pot fi foarte galagiosi si distractivi, dar sunt preferati pentru spectacole si dresura, pentru scamatorii. Desi vorbesc au o capacitate de imitare limitata.
Sunt deosebit de neastamparati, jucausi si le place sa rontaie. Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi din arbori netoxici. Papagalii tineri trebuie obisnuiti cu multi oameni si expusi la o varietate de situatii, cum ar fi colivii noi, jucarii, vizite la veterinar pentru a se evita teama de situatii noi.
Un mod ideal de a spala papagalii Ara este sa-i pui intr-o colivei afara, sa-i stropesti cu furtunul si apoi sa-i lasi sa se usuce la soare. Acesti papagali sunt zburatoare foarte puternice. Cea mai mare parte a penelor de zbor trebuie taiate, pentru a fi impiedicati sa zboare. Taiati numai atat cat pasarea sa poata plana spre podea.
Colivia trebuie sa ofere atata spatiu incat pasarea sa-si poata intinde aripile fara sa atinga marginile ei (anvergura aripilor este de aproximativ 1 metru); altfel poate aparea atrofierea muschilor, ceea ce va duce la incapacitatea de zbor. O colivie ideala pentru papagalii Ara ar trebui sa aiba 1,8×1,8×3 m.
Papagalii Ara Bufon nu se imperecheaza in mopd regulat in captivitate. Acesti papagali devin maturi pe la cinci- sapte ani, iar varsta de inmultire dureaza pana la aproximativ 30-35 ani. Sezonul de imperechere este de obicei primavara si inceputul verii. De obicei clocesc 2-4 oua, iar perioada de incubatie dureaza 23-27 zile.
Toti papagalii Ara au nevoie de foarte multa energie. Ei trebuies htraniti cu o dieta granulata suplimentata cu fructe si legumeproaspete. Cu cu delicatete puteti sa-i dati migdale, alune, arahide.
Bolile pe care le pot contacta acesti papagali: boala dilatarii proventriculare; infectii bacteriene si virale; tumoarea mucoasei bucale si cloacale; malformatii ale ciocului; pancreatite.