Plantarea in acvariu se va face dupa amenajarea substratului si inainte de a se umple cu apa. Substratul trebuie umezit pentru a usura fixarea plantelor si a evita ruperea acestora.
Inainte de plantare trebuie sa se tina seama de capacitatea acvariului, pentru a nu se crea disfunctionalitate intre volumul de apa si vegetatia existenta. In mod practic vegetatia trebuie sa cuprinda 20-25% din marimea acvariului.
Acvariul se poate aproviziona cu plantele necesare, fie luate din apele naturale, fie de la acvaristii cunoscuti, care au achizitionate plante exotice adaptate la viata acvatica.
Din apele naturale recoltarea plantelor se face cu mana. Plantele alese se clatesc usor in apa, pana se inlatura malul, apoi se introduc intr-un vas, pastrandu-se umezeala cu ajutorul unor carpe muiate in apa. Ca sa fiti siguri ca nu aduceti si alte vietati: lipitori, insecte acvatice, se recomanda ca plantele sa fie tinute 12-15 zile intr-un vas mare cu apa. Pentru o mai mare siguranta puteti verifica prezenta parazitilor cu ajutorul unei lupe.
Procurarea plantelor de acvariu de la acvaristii cunoscuti se face cu atentie, pentru ca acestea sa nu provina din recipiente in care s-a semnalat prezenta unor boli care pt fi raspandite si in acvariul vostru. Pentru sadire sunt indicate numai exemplare de plante neofilite si nefragmentate.
Inmultirea plantelor se realizeaza in recipiente din ciment umplute cu apa la o temperatuara constanta, lipsite de pesti, pentru a nu provoca daune prin formarea de substante toxice si diminuarea oxigenului solvit prin mineralizarea bacteriana a substantelor putrescibile din substrat.
Plantarea se face langa peretele din spate asigurandu-se totodata si un spatiu suficient de miscare pentru pesti. In acvariile in care se cresc pesti care scormonesc in substrat, plantarea se va face in ghivece, vegetatia completandu-se cu plante plutitoare.
In acvariile de reproducere pentru pestii care se inmultesc prin icre sunt recomandate plantele cu frunze mari, iar in cazul viviparilor, plante cu frunze numeroase.Atunci cand se constata ca exista plante cu frunze zdrentuite, ele trebuie indepartate din acvariu, incet fara a tulbura apa.
Cunoscand felul de viata al plantelor si al pestilor, plantarea vegetatiei in acvariu are ca obiectiv creearea unui mediu propice pentru pesti, stabilindu-se totodata si un decor cat mai atragator.