Home Animale de companie Caini Rase de caini – Cainele Akita Inu

Rase de caini – Cainele Akita Inu

1902
1
SHARE

Istoria Japoniei, atât verbala cât si în scris, descrie câinele Matagi ca una din cele mai vechi rase de câini, acestia fiind stramosii rasei Akita Inu. Akita Inu de astazi s-au dezvoltat în primul rând de la acesti câini în regiunea nordica a insulei Honshu în regiunea Akita, oferind astfel numele rasei. La început au avut mai multe întrebuintari, mai intâi ca si câine de paza imperial, apoi ca si câine de lupta, ca ajutor la  vânatoarea  ursilor si a cerbilor, pentru sanie si pentru politie si armata.

Este un caine puternic, solid, foarte bine proportionat. Poseda un cap puternic si musculos cu un bot scurt. Urechile, o caracteristica a acestei rase, sunt mici si ascutite iar ochii sunt mici, închisi la culoare si de forma triangulara. Coada si-o poarta in sus si arcuita peste spate. Au o inaltime de 60-66 cm iar greutatea la femele este de 30-45 kg, în timp ce masculii pot ajunge la 35-54 kg. Blana se gaseste în strat dublu, unul mai mic, moale si dens iar celalalt mai lung si mai dur fiind rezistent la apa. Culorile blanitei sunt bogate, clare si stralucitoare. Ele pot fi albul pur, rosu, susan si variantele dungate.

Akita Inu sunt renumiti prin loialitatea, inteligenta si curajul lor. Considerat un caine de paza de prima clasa din Japonia, mamele japoneze lasau de multe ori copiii în grija unui astfel de câine. Cu toate ca le place compania umana, acestia sunt destul de fericiti daca stau afara în curte pentru a avea loc sa alerge si sa-si faca exercitiile. Pot trai fericiti si în apartamente cu conditia sa fie scosi zilnic la plimbare pentru a preveni distrugerile din casa.

Akita Inu au o reputatie de a fi uneori agresivi fata de animalele mai mici sau de alti câini, în special cei de acelasi sex. Cu toate acestea ei pot trai fericiti si cu alti câini si alte animale cu conditia sa fie dresati bine înainte. Desi rasa acestor caini poate tolera foarte bine si se comporta foarte bine cu copiii propriei familii, exista posibilitatea sa nu accepte usor alti copii. Daca este necajit, cainele poate chiar musca, de aceea este indicat ca de mic sa fie dat la dresaj si astfel va deveni un minunat animal de companie.

Durata de viata medie a acestor câini este de aproximativ 10-11 ani, care este similara cu alte rase de marimea lor. Este predispus la displazie de sold, hipotiroidism si hipertiroidism, boli ale sistemului imunitar, probleme ale pielii si a ochilor (PRA- atrofie progresiva retiniana) si a altor probleme cu genunchiul.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.