Home Animale de companie Caini Sfaturi practice – Perioade critice la câini

Sfaturi practice – Perioade critice la câini

1776
1
SHARE
Sfaturi practice - Perioade critice la câini

Multe persoane care dobândesc câini, cu vârsta de şase luni, opt luni, un an sau chiar doi ani, sunt uimiţi să afle că între câinii lor şi stăpân nu se crează mai mult de o legătură emoţională. Ei sunt timizi, ceea ce duce de obicei la o caracteristică cunoscută sub numele de frica-muşcă. Studiile ştiinţifice au arătat că există mai multe perioade critice în viaţa unui căţeluş. În aceste faze ale dezvoltării mentale, condiţiile nefavorabile ar putea afecta emoţional un caine pe viaţă. În schimb, condiţiile pozitive din timpul acestor etape, vor produce câini de cel mai înalt nivel mental şi social.

Perioada neonatală cuprinde perioada de la naştere la 12 zile. Ca rezultat al multor ani de cercetare ştiinţifică a fost stabilit faptul că prima perioadă critică acoperă primele două săptămâni de viaţă ale caţelului. În această perioadă, capacitatea mentala a caţelului este aproape egală cu zero, iar caţelul reacţionează numai la nevoile sale de căldură, mâncare, somn şi mama acestuia.

Perioada de tranziţie cuprinde perioada din a 13-a până în a 21-a zi când ochii şi urechile deschise ale puilor încep încet să răspundă la lumină, mişcare şi sunet. Căţeluşii devin mai mobili, creşte gradul de conştientizare a împrejurimilor. Puii pot începe în această perioadă să alerteze prezenţa umană. Aceasta este încă o reacţie la stimuli, mai degrabă, decât o legătură socială sau ataşament emoţional.

Perioada de sensibilizare şi socializare canină cuprinsă între ziua a 21-a şi ziua a 49-a. În ziua a 21-a toate simţurile căţelului încep să funcţioneze. Simţurile au fost prezente şi până atunci, dar au fost într-o stare latentă. Caţeluşii sunt pe deplin în alertă la mediul lor şi vor tresări la sunete şi mişcări bruşte.. În acest timp ei sunt capabili să recunoască oamenii semnificativi după miros, imagine şi sunet. Legaturile sociale încep să apară în cursul acestei perioade.

Puii sunt mai activi şi se deplasează bine pe picioarele lor. Această perioadă este una a schimbărilor fizice rapide. Există, de asemenea, schimbări semnificative în undele creierului, puii sunt acum capabili să înveţe din experienţe şi să-şi păstreze ceea ce au învăţat. Acum ei vor învăţa lecţia cea mai importantă din viaţa lor, disciplina. În această perioadă critică ei trebuie să rămână cu mama lor.

Perioada de socializare umană cuprinsă între ziua 50 şi ziua 84. În această perioadă este cel mai bun moment pentru a plasa un căţel în noua sa casă. De acum până în săptămâna 16-a vietii caţelului, caracterul său de bază este stabilit de ceea ce i se predă. Aceasta se va aplica în special la atitudinea lui faţă de oameni şi faţă de capacitatea sa de a servi. Este o perioadă bună în care poate interacţiona şi cu alţi oameni de vârste diferite. Poate fi supus la fel şi fel de experienţe cum ar fi plimbări, mers pe scări, mers la medic, obişnuirea sa cu zgomotul cotidian.

În această fază există şi o subperioadă numită perioada de imprimare a fricii între ziua a 50-a şi a 70-a. Experienţele dureroase şi traumatizante a unui căţel în această perioadă pot să-l afecteze toată viaţa. Este prea bine cunoscut faptul că un câine va dezvolta un răspuns de evitare dacă este supus unor traume fizice sau psihice în această perioadă. Încercaţi să evitaţi orice situaţie stresantă prntru căţel chiar si în situaţiile banale pentru voi, căţelul putând percepe altfel situaţia. Este o perioadă bună în care puteţi foarte uşor sa-l dezobişnuiţi sa facă lucruri nepermise cum ar fi să accepte hrana de la străini, să facă ferfeniţă pantofii, să roadă cablurile, etc.

Perioada de stabilire a ierarhiei începe din ziua a 85-a până în ziua a 112-a. În această fază a vieţii sale, câinele va încerca să preia controlul folosind întregul său arsenal: să muşte, să latre mai tare, să mârâie. Când vă este adresat acest comportament treebuie să-l descurajaţi cu multă fermitate. Pentru el este foarte important să ştie cine este şeful grupului. Dacă nimeni din familie nu preia această sarcină, câinele trece la şefie fără să stea prea mult pe gânduri.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.