Home Animale de companie Pisici Rase de pisici – Pisica Chartreux

Rase de pisici – Pisica Chartreux

5204
4
SHARE

Pisica Chartreux apartine unei rase foarte vechi franceze. Exista o legenda care ne spune ca pisicile Chartreux sunt descendente din pisicile aduse în Franta de catre calugarii Charthusian sa traiasca în manastirea lor. Stramosii Chartreux au fost pisici salbatice de munte asemanatoare cu ce se mai gasesc acum în Siria. Totusi prima mentiune documentata a acestei rase a fost facuta de naturalistul francez Buffon în secolul al 18-lea. Rasa a fost foarte mult diminuata în timpul primului razboi mondial. Un efort concentrat al crescatorilor europeni a salvat rasa de la disparitie. Astfel prima pisica care urmeaza sa fie prezentata sub numele rasei Chartreux a aparut la un spectacol de pisica european în 1931

Pisica Chartreux este o pisica robusta cu un piept mare si un organism puternic. Capul rotunjit este caracterizat de un nas drept cu stop usor la nivelul ochilor. Ochii sunt o alta caracteristica a acestor pisici, ei variaza de la o culoare galben-auriu intens la un galben cuprat. Ei sunt mari, îndreptati usor în sus si în forma de migdala. Urechile sunt de înaltime si latime medie stabilite direct în sus pe craniu ceea ce îi confera un aspect de alerta vesnica pentru pisica. Blana este densa si îi confera un aspect de lâna de oaie datorita substratului gros. Culoarea blanitei variaza de la gri la gri albastru. Dar aceasta îsi pastreaza o stralucire albastra, în special la soare.

Aceasta rasa de pisica este o rasa tacuta si linistita care reuseste sa se adapteze la orice tip de situatii. Destul de sociabila, ea se va bucura de oaspeti cu placere si adora sa se uite la televizor. Inteligenta este pusa în evidenta si prin usurinta cu care învata sa deschida sau sa închida un aparat sau cum se deschide o usa. Îi place sa calatoreasca în masina si accepta destul de usor sa aiba un ham cu o lesa pentru a va putea escorta în plimbarile voastre.

Se ataseaza foarte repede de familiile adoptive si de cele mai multe ori îsi urmeaza stapânul dintr-o camera într-alta. Sunt recunoscute pentru comportamentul lor asemanator cu cel al câinilor, astfel pot fi învatate destul de usor sa aduca o mingiuta sau un ghemotoc de hârtie si sa raspunda imediat atunci când îsi aud numele. Inedit acestei rase este faptul ca prin traditie, toti crescatorii de pisici Chartreux le pun la pisoiasii nascuti în acelasi an, nume care incep cu o anumita litera a alfabetului, litera ce îi este atribuita anului repectiv. Sunt omise literele K, Q, W, X, Y, si Z. Astfel în 2003 – litera U, 2004 – V, 2005 se reia cu litera A, 2006 – B, 2007 – C, 2008 – D, 2009 – E, 2010 – F

4 COMMENTS

  1. BUNA ZIUA
    A-SI DORI SA AFLU PRETUL UNUI PUI DE PISIC DIN RASA CHARTREUX SAU BRITISH SHORTHAIR BLUE

    CU RESPECT MARIAN

  2. Este greu de spus un pret exact, deeoarece fiecare crescator stie cat investeste in breeding si in corecta crestere a pisoiului. Totusi as putea sa spun ca preturile variaza astfel: pentru un pisoias din rasa British Shorthair Blue de la 300 EUR la 650 EUR, iar pentru un pisoias din rasa Chartreux de la 120 EUR la 350 EUR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.