Papagalii eclectus sunt pasari scurte, indesate, cu coada dreapta. Aceste pasari sunt unice in randul papagalilor datorita culorilor diferite la cele doua sexe. Astfel femela are o culoare de la purpuriu intens la rosu iar masculii sunt verzi cu ciocuri galben portocaliu. Diferentele sunt atat de mari la acesti papagali incat la inceput ornitologii au considerat ca faceau parte din specii diferite. In general, aceste pasari sunt distante si independente. Sunt interesate de activitatile din jurul lor si le place foarte mult sa rontaie. De aceea este bine sa le asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi din arbori netoxici.
Papagalul eclectus nu sunt atat de zgomotosi ca alte specii de papagali mari iar unii pot invata chiar si sa vorbeasca. Aceste pasari sunt potrivite pentru o viata in crescatorii sau cu alti papagali, reprezentand un accesoriu placut pentru o gradina.
Acesti papagali o duc bine cand li se asigura o dieta granulata amestecata cu fructe si legume proaspete. Papagalii Grand – Eclectus au nevoie de vitamina A, de aceea este bine sa le asigurati un aport din aceasta vitamina luata din fructe si legume sau chiar pur si simplu supliment de vitamina A.
Aceste pasari trebuie sa aiba o colivie cat mai mare posibil in care sa se poata misca cu usurinta. Trebuie asa li se asigure jucarii adecvate. Daca este posibil, ar fi bine ca pasarea sa aiba si o colivie afara.
Papagalii Grand – Eclectus sunt foarte prolifici si multe perechi se inmultesc tot anul. Anotimpul predominant pentru reproducere este primavara. Femelele au tendinta sa fie agresive fata de masculi si lipsa de fertilitate este o problema mai ales la cei mai in varsta.
Aceste specii de papagali clocesc bine intr-o cutie – cuibar verticala, de aproximativ 45x45x60 cm. Un material foarte bun pentru cuib este talasul de pin. Femelele stau in cuib cea mai mare parte a timpului. Penele puilor sunt negre la puii femela si cenusii la cei masculi. Cam la 2-3 saptamani, capul va capata o culoare verde sau rosie. Puii de papagal eclectus trebuie tratati cu multa grija, pentru a se evita un comportament temator sau agresiv.
Bolile frecvente la acesti papagali pot fi: smulsul penelor, boala ciocului si penelor de papagali, infectie cu virusul poliomeilitic, psitacoza, deficienta de vitamina A, lipsa de fertilitate si agresivitatea femelei.