Alimentatia la pesti este unul din factorii esentiali care asigura dezvoltarea si mentinerea unui echilibru biologic, determina implicit si selectarea hranei adaptata la pesti de acvariu. Este necesar sa se asigure un regim alimentar cat mai diversificat si pe cat posibil sa fie in concordanta cu preferintele pestisorilor care populeaza un acvariu.Hranirea reprezinta unul din cele mai importante procese ale existentei acestor pesti de acvariu, realizandu-se pe toata durata vietuirii lor si in functie de speciile variate care se gasesc in acvariu.
Alegerea unui regim alimentar vegetarian se va face in principiu doar pentru acele specii ierbivore. Hrana acestor pesti de acvariu trebuie imbogatita din cand in cand prin administrarea unor mici fragmente din plantele care se intalnesc in mediul lor natural de viata cum ar fi Nuphar, Potamogeton sau frunze de salata.
Pentru celelalte specii de pesti, mult mai numeroase si mai raspandite, regimul alimentar este mai complex fiind alcatuit atat din hrana vie cat si pregatita anterior prin mai multe etape. De exemplu la unii pesti de acvariu le place sa manance hrana moarta alcatuita din cateva granule de albus sau galbenus de ou fiert tare, carne fin maruntita si sange. Alte specii de pesti utilizeaza exclusiv ca hrana diverse vietati mici precum: rame, viermi, larve, cyclopi, dafne vii.
Repartizarea hranei in acvariu trebuie realizata cu multa atentie, accentul cazand in mod deosebit pe cantitatea nutritiva atat cat este necesar. Necesarul de hrana pentru unele specii de pesti de acvariu se poate asigura de doua ori pe saptamana iar pentru alte specii se da in fiecare zi.
Pentru a se evita raspandirea hranei pe toata suprafata apei sau printre plante, se recomanda sa le puneti mancarea numai intr-un colt al acvariului, cat mai aproape de sursele de lumina, insa la distanta de ramurelele si frunzele plantelor plutitoare.
In cazul in care hrana este formata din viermi vii, acestia se pot da printr-o strecuratoare cu gauri potrivite care pluteste. Daca puneti la pesti de acvariu hrana uscata, granulata, puteti folosi in inel plutitor fara fund.
Este bine sa evitati sa le dati la pesti de acvariu acele alimente care fermenteaza cum ar fi painea sau alte produse fainoase. Hrana neconsumata si ramasa pe fundul unui acvariu trebuie sa o indepartati cu ajutorul unui tub de sticla destul de lung cu care se poate aspira prin capatul de sus.
Chiar ma gandesc sa achizionez un acvariu si informatiile mi se par foarte folositoate. Acum sa vad cum voi impaca pisicile cu pestisorii 😀