Home Animale de companie Pesti Cum ingrijim un acvariu

Cum ingrijim un acvariu

2455
0
SHARE
Un acvariu populat cu pestisori este intodeauna un izvor de liniste si bucurie sufleteasca. Este minunat sa stai in fotoliu si sa privesti pestisorii viu colorati ce innoata cu vioiciune printre plantele sau labirinturile din acvariu. De toate aceste minunatii va puteti bucura numai daca si voi le oferiti la randul vostru o ingrijire pe masura.
Astfel mai jos noi vom incerca sa va dam cateva sfaturi de intretinere a acvariilor.
Daca apa este verde inseamna ca s-au inmultit algele din acvariu. Acest lucru se poate intampla daca este prea multa lumina sau prea multa hrana. Prea multe alge in acvariu da o imagine inestetica dar totusi este inofensiv pentru sanatatea pestilor. In acest caz muta acvariul mai departe de fereastra, tine pestii la dieta o saptamana si schimba macar 10% din volumul de apa.
Daca apa este galbena inseamna ca s-au acumulat prea multe deşeuri: resturi de plante, hrana. Daca nu cureti acvariul imediat, apa va continua sa se polueze si mai tarziu pestisorii vor fi in pericol. In acest caz este bine sa inlocuiti 50% din volumul de apa. Operatiunea aceasta trebuie facuta incet pentru a nu speria pestisorii.
Daca apa este tulbure este posibil ca filtrul sa fie defect iar din acest motiv apa se va incarca cu tot soiul de resturi ceea ce va crea un mediu propice de dezvoltare pentru multe tipuri de bacterii. Trebuie curatat imediat acvariul, inlocuiti jumatate din volumul de apa din acvariu turnand-o in cadere pentru a se realiza o oxigenare foarte buna. Reduceti cantitatea de hrana (o saptamana fara mancare le va prinde bine pestisorilor tai), verificati filtrul iar daca este defect inlocuiti-l cu altul.
Daca nisipul se intareste inseamna ca nu se mai poate oxigena din cauza acumularilor de dejectii sau din cauza algelor care au crescut in apa. Acest lucru poate duce la poluarea excesiva a apei din cauza substantelor toxice degajate cum ar fi amoniacul. Aceasta problema apare daca nu cureti in mod regulat acvariul. Nisipul trebuie schimbat in totalitate cu un nisip de granulatie medie intins intr-un strat gros de 5 cm.
Algele se dezvolta mai mult decat trebuie. Algele pot fi bune sau rele pentru pestisori. Cele bune sunt cele filamentoase care daca au crescut in exces si perturba linistea pestilor le puteti scoate rasucindu-le pe un bat, iar cele rele sunt cele negre care pot degaja toxine ce afecteaza sanatatea pestilor si se pot indeparta cu ajutorul unui aspirator special ce poate fi cumparat de la un pet-shop. Alta solutie pentru indepartarea algelor ar putea fi achizitionarea de pesti sau melci care se hranesc cu alge. De exemplu pentru un acvariu de 200 ml de apa aveti nevoie de 5 pesti otocynclus sau 20 de melci planorbi. La farmacii veterinare se gasesc si solutii ce impiedica formarea algelor si a ciupercilor.
Daca vedeti ca pestii isi schimba culoarea, urca la suprafata apei sau stau nemiscati pe fundul acvariului trebuie verificata imediat instalatia de aer. Sa nu hraniti pestii in exces, dati-le mancare atat cat pot consuma in 5 minute.
Speram ca toate aceste informatii va vor ajuta sa aveti parte de un acvariu cat mai ingrijit si cat mai frumos. Bucurati-va de frumusetea acestor pesti si de linistea sufleteasca ce ne-o imprima spectacolul din acvariu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.