Home Animale de companie Caini Caini – Cum sa ingrijesti un catel

Caini – Cum sa ingrijesti un catel

2162
1
SHARE

Rase dew cainiIndiferent ce rase de caini aveti, indiferent ca este cu blana scurta, lunga, aspra, matasoasa, creaţa sau ondulata, acesti caini necesita o ingrijire periodica la cel putin o saptamana. Mai jos vom incerca sa va dam cateva sfaturi care sa va ajute la ingrijirea unor astfel de caini.

In principiu orice rasa de caini are grija de toaleta sa, isi musca zdravan blanita, se tavaleste pe covor cateodata, dar de câlţii din blanita sau de alte murdarii nu poate sa scape singur. De aici va trebui sa-i ajuti tu pe acesti caini.

Obisnuieste-i astfel pe caini  cu periatul si spalatul de mic incepand de la 2-3 luni. Rase de cainiFoloseste materiale adecvate pentru periat si spalat (sampoane speciale cu balsam, perii si pieptane). Nodurile si ghemotoacele de blana de la caini nu se taie de la baza firului de par pentru ca e posibil sa-i ranesti pielea. Catelul tinut in curte se spala o data pe luna si numai in anotimpurile calduroase. Ghearele de la caini se taie cu un cleste special sau puteti apela la un specialist veterinar.

Rase de cainiBlana scurta = ingrijire sumara. Doberman, Boxer, Teckel cu par scurt sau Basset Hound – sunt rase de caini cu blanita scurta si deasa.┬áAcesti caini┬áin general pierd mult par. Periatul se face macar o data pe saptamana si nu necesita o ingrijire mai speciala. Folosind o manusa speciala de cauciuc pentru caini, frecati energic tot corpul timp de 10 minute in sensul de crestere a firului de par. La final masati-l cu o manusa imbibata in balsam cu ulei de jojoba, pentru ca numai asa va avea o blanita stralucitoare. Baia la caini se va face o data pe saptamana.

Blana lunga, aspra sau matasoasa = ingrijire meticuloasa. Rase de caini mai cochete sunt in principiu cele cu blana lunga si matasoasa – Yorkshire, Shitsu sau cele cu blana rase de cainiaspra – Ciobanesc de Brie-Briard, Bichon Maltez.┬áAcesti caini┬áau nevoie de o ingrijire mai speciala. Cei mai greu de intretinut avand o blanita fina care se incurca foarte des sunt cei din rasa Yorkshire. Mai intai se unge blanita┬áacestor caini┬ácu un ulei de vizon sau jojoba ca sa nu-i rupi firele de par in timp ce-l perii. Se foloseste o perie speciala din par moale si un pieptane antistatic pentru blanita. Trebuie pieptanati temeinic, zi de zi. Baia la acesti caini se face de doua ori pe luna.

Rase de cainiBlana creata sau ondulata = ingrijire obisnuita. La rase de caini cum ar fi: Caniche, Cocker, Fox-Terrier, Teckelul cu parul lung si aspru trebuie sa le faci toaleta cel putin o data pe saptamana. Pentru a se descurca blanita la acesti caini se foloseste un pieptane cu dintii rari si se perie mai intai la suprafata dupa care in aprofunzime pana la piele. Se mai poate folosi si un pieptane cu dintii alternanti special pentru caini. Acesta poate inlocui atat pieptanul cu dinti rari cat si peria, numai sa respecti etapele: prima data pieptanat la suprafata si dupa aceea in profunzime pana la piele. La acesti caini puteti taia cu forfecuta firele de par mai rebele care au crescut pe labute si pe cele care au depasit lungimea unghiilor. Baia la aceste rase de caini se face o data pe saptamana.

Speram ca aceste sfaturi va vor ajuta sa ingrijiti mai bine astfel de caini pentru a avea o toaleta corespunzatoare si de invidiat.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.