Betodia geayi este unul dintre cei mai frumosi pesti ornamentali exotici. Aceasta specie de pesti a fost adusa in Europa in anul 1945, din insulele Madagascar, unde traieste in rauri de munte , in lacuri precum si in locul de varsare a acestora in mare. Este un peste care se acomodeaza foarte usor cu conditiile de acvariu. Corpul sau este fusiform de culoare galbena iar dorsala este de culoare gri albastrui.. pe laturile corpului se poate vedea o dunga de culoare gri spre verde iar in partea ventrala este aproape argintie. Inotatoarele tind spre un verde auriu, exceptie facand
inotatoarea caudala de forma unei potcoave care are culoarea rosie tivita cu alb.
Bazinul pentru aceasta specie de peste trebuie sa fie cu un volum mare de apa iar pe fundul nacestuia sa se aseze un strat de nisip de rau si foarte multa vegetatie. Temperatura din bazin trebuie sa fie de 23-24°C si duritatea apei sa fie de 12-13°DG.
Pentru reproducerea acesor pesti va trebui sa folosim un bazin de reproducere destul de mare de 80-100 de litri. Temperatura apei in acest bazin trebuie asa fie 27-28°C. Pe fundul bazinului se va pune nisip iar ca plante se va sadi tufe de Fontinalis sau imitatii de plante artificiale. Apa trebuie sa fie filtrata intensiv cu un filtru intern pentru a le asigura pestilor o limpezime si o oxigenare de care au nevoie.
Depunerea icrelor si fecundarea lor dureaza mai multe zile. In acest timp perechea va fi hranita in permanenta ca sa nu le dati posibilitatea de a-si manca propriile icre. Eclozarea dureaza 10-11 zile. Hrana preferata de pui sunt nauplii, rotatoria si larvele mici. Adultii se hranesc cu dafnii, tubifex, chironomide cat si cu hrana uscata.
Deoarece are un comportament ireprosabil cu alte specii de pesti el poate convietui foarte bine cu oricare dintre acestea.