Papagalul amorez cu masca neagra este una din cele mai obisnuite pasari de apartament. Denumirea acestei specii de papagali se datoreaza legaturii puternice dintre mascul si femela pentru ca toata ziua stau si se alinta, ciugulindu-se si unduindu-se unul de celalalt. Ei sunt admirati pentru frumosul lor colorit si pentru ca sunt mici si usor de intretinut. Daca sunt ingrijiti asa cum trebuie pot ajunge si la 18-20 de ani. Papagalii amorezi cu masca neagra nu invata prea usor sa vorbeasca si au o voce pitigaiata care este greu de inteles. Ele sunt niste pasari de companie minunate atat pentru copii cat si pentru adulti. Penajul lor este de un verde stralucitor, cu o masca neagra – maronie si gulerul si pieptul galben. Pasarile adulte au inele albe in jurul ochilor si ciocul rosu.
Hrana acestor papagali o constituie dietele granulate. Dar pe langa granule este bine sa mai primeasaca si cantitati mici de legume proaspete si verdeturi. Ouale fierte sunt o mancare excelenta pentru papagalii tineri si pentru cei aflati in perioada de imperechere.
Pentru ca acesti papagali sunt foarte activi trebuie sa li se asigure o colivie pe masura. Deoarece le place sa fie impreuna colivia lor trebuie sa aiba destul spatiu si sa fie prevazuta cu doua stinghii. Le place tare mult sa se legene si sa se joace cu laturi mici de sfoara. In colivie trebuie introduse si jucarii pentru a le da ocupatie.
O pereche de papagali amorezi mai au si o alta placere pe langa cea de a-si petrece timpul impreuna, si anume le place foarte mult sa faca baie. De aceea este bine sa le luati o cadita speciala pentru pasari si sa le o umpleti cu apa calduta. Ca sa mentineti un penaj corespunzator trebuie sa-i spalati de doua ori pe saptamana. Pentru o dresare buna a acestor papagali trebuie sa li se taie permanent aripile.
Papagalii amorezi cu masca neagra se imperecheaza destul de usor. Colivia de imperechere trebuie sa fie mai mare decat cea pentru o pasare singura. Ea poate avea dimensiunile de 60X50X60 cm. Perechile sunt nerabdatoare sa inceapa o noua depunere de oua si pot lovi puii ca sa-i scoata din cuib. In astfel de situatii trebuie sa scoateti afara puisorii si sa-i hraniti cu mana.
Bolile de care se pot imbolnavi acesti specii de papagali sunt: psitacoza, poliomelita, boala ciocului si a penelor de papagali, boli ale ficatului.
sunt superbi am si eu o pereche la fel si sunt sufletul meu pacat ca nu face pui