Daca simti ca esti obosit sau nervos mai mereu, o grozava terapie antistres este indeletnicicreacu un acvariu. Aceste minigradini subacvatice in care se zbenguiesc cativa pesti colorati tedeconecteaza de la stresul vietii cotidiene si te linisteste.In continuare va vom oferi cateva sfaturi pentru a avea un acvariu care sa intruneasca cerintelesi calitatile dorite de dumneavoastra.
Alegerea locului potrivit – mic sau mare, de cativa litri sau de sute de litri, dimensiunileacvariului depind in mare masura de spatiul pe care te-ai gandit sa-l aloci. Acvariul trebuie safie asezat intr-un colt al camerei, unde sa ai acces usor la el. Sa fie ferit de curentii de aerpentru ca acestia ar stresa pestisorii. Intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui, caci ilvor invada algele, iar vara, apa va fi prea calda.
Alegerea solului din nisip sau pietris – un strat gros de 5-7 cm de nisip sau pietris esteculcusul ideal pentru bacteriile bune, care pastreaza echilibrul biologic in acvariu si oferaplantelor acvatice o parte din hrana. Trebuie evitat pietrisul colorat pentru ca acesta ar puteaavea coloranti toxici. Nisipul trebuie sa fie bine spalat in apa curata si dupa aceea sa-lintroducem in acvariu.
Purificarea apei. Pentru a te scuti de grija schimbarii apei in fiecare zi este necesar sa avetiin acvariu un filtru de purificare a apei. El are rolul de a elimina deseurile din acvariu. Totusi o data pe saptamana tot va trebui sa schimbati cel putin 10% din volumul de apa, iar filtrul se vacurata foarte bine cu o periuta sub un jet de apa rece.
Lumina – pentru o dezvoltare armonioasa a pestisorilor, acvariul trebuie sa fie luminat 12 ore pezi, deoarece nu putem conta intotdeauna pe lumina soarelui (prea directa sau prea putina – infunctie de sezon) este bine sa-i cumparati o instalatie de iluminare adecvata la dimensiunileacvariului.
Decorul – pestisorii au nevoie sa se piteasca in ascunzatori, pentru a se odihni sau sa seizoleze. Aceste ascunzatori pot fi constituite din tuneluri, labirinturi sau ruine. Inainte de ale pune in acvariu este bine sa fie frecate cu o perie sub jet de apa.
Plantele de acvariu sunt esentiale pentru o apa sanatoasa, ele ofera pestisorilor zone de umbra,refugii si suport pentru ponta (ritualul de imperechere). Plantele absorb nitratii si elibereazaoxigenul, contribuind la echilibrul ecologic al apei. Intr-un bazin cu o capacitate de 100 l apaeste nevoie de aproximativ 20 plante.
Temperatura apei. Deoarece cei mai multi pesti provin din :tarile calde” ei au nevoie de otemperatura de 24-26 grade Celcius. Daca apa e prea calda, cantitatea de oxigen scade, iarpestisorii prezinta riscul de a se asfixia. Daca apa e prea rece, pestii isi pierd pofta demancare si cheful de a se reproduce.
Pestisorii. Dupa ce am pus toate acestea in acvariu, nu mai trebuie decat sa mergem sa luam cativapestisori. Pentru un acvarofil incepator, cei mai indicati pestisori sunt cei de apa dulce,tropicali, ca pestii neon, guppy, arlechin, plutys si multi altii. Pestii de mare sunt maispectaculosi, dar si mai pretentiosi. Un lucru important de care trebuie sa tineti seama estenumarul de pestisori maxim care pot locui in acvariul tau. Suprapopularea este una din cele maifrecvente greseli pe care o fac acvarofilii incepatori. Inainte de a da drumul la pestisori inacvariu este bine sa-i mai tinem 30 de minute in punga in care i-am adus si abia dupa aceea pusiin noua lor locuinta.
Din nou speram ca aceste informatii va sunt de folos si va vor ajuta sa aveti un acvariu de toatafrumusetea care sa va lineasteasca si sa va ofere o oaza de bucurie.