Papagalii sunt originali din zonele tropicale, sunt spectaculosi, mai sobrii sau mai scandalagii dupa cum le este rasa si firea. De la simpaticii si modestii perusi pana la rasele de lux, ei se adapteaza foarte usor vietii de apartament, important este ca tu sa stapanesti cateva reguli de ingrijire a unui papagal si cum trebuie educat. Procesul pedagogic trebuie sa inceapa de cand sunt mici, cand ei invata foarte usor tot ce vrei sa stie.
Chiar si la maturitate, papagalii sunt jucausi – le place la nebunie sa ciuguleasca, de aceea este bine sa le pui in colivie: crengute, bucatele de lemn sau jucarii speciale luate de la pet-shop.
Ca sa nu fie salbatici si agresivi este bine sa nu fie izolati, este bine sa fie plimbati –la veterinar, cu masina.
Hranitii cu produse granulate, de la pet – shop, cu fructe si legume proaspete.
Baia sau dusul sunt vitale pentru mentinerea penajului si a sanatatii pielii. Cea mai buna metoda de ale face dus este sa-i stropim cu apa calduta dupa care sa-i lasam la soare sau intr-o camera incalzita sa se usuce.
Va vom prezenta mai jos cateva specii de papagali cu caracteristicile lor care va pot aduce bucurie si caldura in sufletele voastre.
Papagalul „Cântator”: nu vorbeste dar canta melodios, traieste 15-20 de ani, ii place sa manance ca supliment frunze de salata, macris si papadie verde. De la varsta de 1 an cloceste 4-6 oua in lunile martie-iunie.
Papagalul „Ara”: are o talie impresionanta – aripile sale ajung pana la 1 metru. Traieste maximum 50 de ani. Ii place hrana bogata in grasimi si proteine. Dupa varsta de 3 ani cloceste 2-4 oua in perioada primavara – vara.
Papagalul „Cacadu”: este usor de educat. Traieste in jur de 40 de ani. Este un pic mai mofturos la mancare, fiind si predispus la obezitate este bine sa nu abuzam de seminte de floarea soarelui sau de rapita. Varsta optima de reproducere este la 5-6 ani cand cloceste 2-3 oua, iarna sau primavara.
Papagalul „Micul Alexander”: este un orator talentat care invata foarte repede sa vorbeasca. Traieste in jur de 15-20 de ani. Dupa varsta de 3 ani cloceste 2-4 oua primavara.
Papagalul
„Amazonian”: este un papagal inteligent, galagios, agresiv. Traieste cam 50-60 de ani. In privinta hranei se aseamana cu papagalul „Cacadu” care este predispus la obezitate. Daca are prea multa mancare o arunca cu ciocul printre gratiile coliviei. Dupa 3 ani primavara cloceste 3-4 oua.
Daca aveti deja un papagal este bine de stiut ce ar putea sa spuna prin comportamentul lor. Mai jos o sa facem o mica traducere a acestui comportament.
– Isi smulge penele: sunt deprimat si plictisit. Este un repros cat se poate de serios. El incearca sa-ti spuna ca vrea sa fie scos din colivie, sa va jucati si sa stati de vorba. Singuratatea, plictiseala inseamna pentru papagalul tau un stres puternic care ii face sa-si smulga penele sau chiar se musca pana la sange.
– Isi retrage gatul: vai ce m-am speriat! Un zgomot care il ia prin surprindere (telefonul, aspiratorul, un claxon de masina) il face sa-si retraga gatul.
– Se tavaleste in nisipul din colivie: nu suport parazitii. In libertate perusii sau papagalii fac baie in pamant sau nisip pentru a elimina parazitii de pe corp. Daca papagalul tau are acest comportament este bine sa-i verifici colivia si sa o speli foarte bine.
– Vine spre tine aplecand capul: mangaie-ma, iubeste-ma! Au nevoie de dragostea ta, vor sa stai cu ei sa le vorbesti si sa-i mangai.
Din nou, speram ca aceste informatii va sunt de un real folos si va vor ajuta sa alegeti un papagal conform cu dorintele voastre si sa stiti cum sa procedati mai bine in functie de comportamentul papagalului tau.
am un papagal micul alexander si as dori sa-l fac sa vb, cum as putea? dar in primul rind sa-l fac sa nu mai fie salbatic ca nu da voie nimanui sa puna mina pe el si musca.
astept un raspuns.
multumesc