Hemmigramus ocellifer este un caracet vioi, cu un colorit frumos, care se reproduce foarte usor, de aceea este apreciat de catre acvaristi.Patria acestei specii sunt apele fluviului Amazon, precum si cele din Guyana. A aparut in Europa in 1910 fiind socotit un peste cu o mare plasticitate. Specie de talie mica (5-6 cm) se acomodeaza usor in acvariile incepatorilor, daca i se asigura un mediu acvatic cat de cat similar cu cel din apele natale.
Corpul este turtit lateral, de culoarea galben – brun – cenusiu avand abdomenul argintiu – albastrui. In apele natale poate fi usor recunoscut dupa pedunculul caudal si petelor de langa ochi ce servesc drept “lampi” de semnalizare in caz de pericol pentru alte specii.
In acvarii prefera o temperatura a apei de 22-25Β°C cu o duritate foarte moale. Este bine ca apa sa fie filtrata printr-un strat de turba dupa care capata o nuanta bruna. Fundul bazinului trebuie acoperit cu nisip pe care intindem 2-3cm de torfmul fiert bine.
Bazinul de reproducere va avea fundul gol (fara substrat) doar cu plante din imitatii de material sintetic sau cu plante de Myriophyllum, amplasate intr-un ghiveci special. Apa trebuie sa aiba o temperatura constanta de 26-27Β°C, icrele depunandu-se pe frunzele plantelor. Din momentul depunerii icrelor si pana cand alevinii incep sa inoate, acvariile trebuie ferite de razele solare, protejandu-se cu o hartie, deoarece larvele sunt foarte sensibile la lumina. In cazul in care bazinele de reproducere sunt iluminate puternic, puii se ascund printre plante, nu se hranesc si in cele din urma pier.
In primele zile se hranesc cu hrana vie cea mai marunta (larve) apoi din ce in ce mai grosiera. Daca alimentatia li s-a acordat in mod corespunzator, puii ating maturitatea sexuala la varsta de 5-6 luni, avand coloritul identic cu al parintilor. Dupa atingerea maturitatii, masculul are aspect mai suplu si inotatoarea dorsala mai ascutita decat la femela.
Hemmigramus ocellifer poate fi crescut alaturi de urmatoarele specii: Hemigrammus pulcher, Betta splendes, Puntius nigrofasciatus, Copeina arnoldi, Platypoecilus maculatus, Pristella riddei, Brachydania albolineatus.