Acest caine are ca stramos câinele de paza asiatic. Buldogul a fost dezvoltat în Marea Britanie la inceputurile secolului al 19-lea. Datorita curajului sau nebun de a lupta pana la moarte, acest caine era folosit in sporturi sangeroase cum ar fi: luptele cu taurii. Au fost de asemenea folositi si împotriva ursilor sau alte carnivore feroce cum ar fi leii. Astfel de caini au ajuns in Franta si in Belgia, adusi in special, de muncitorii ramasi someri in urma remodernizarii si retehnologizarii productiei industriale. Prin numeroase incrucisari cu alte tipuri de caini s-au obtinut exemplarele de astazi ce reprezinta un adevarat tovaras de familie si un caine de spectacol.
Este un caine de talie mica, puternic, cu corpul scurt, nasul lat, scurt si turtit, narile bine deschise, maxilarele late si foarte puternice. Este crescut sa fie credincios, extrem de afectuos si dedicat in intregime familiei. Buldogul este demn de incredere, prietenos, si este binevenit intr-o familie cu copii. In principal se va intelege destul de bine cu alte animale de companie dar va fi destul de obraznic si va incerca sa intimideze alti caini straini. Vor sa li se acorde multa atentie din partea voastra. Este foarte posesiv atunci cand este vorba despre hrana sa, asa ca aveti grija sa nu fie prezent langa el animalele voastre favorite sau chiar copii.
Blana acestui caine este dreapta, scurtã, lucioasa si netedã. Vargata, are culoarea neagra si rosie cu putin alb la cap si piept, baltata cu un fond alb si pete vargate. Buldogul poate fi periat ocazional cu o perie tare. Baia si samponarea se poate face numai atunci cand este nevoie.
Problemele de sanatate sunt in principal legate de cele respiratorii, au o rezistenta scazuta la anestezie, odata cu inaintarea in varsta vazul devine mai slab, infectii ale pielii si probleme ale soldului si a genunchilor. Nu le pac temperaturile extreme si sunt pasibili de insolatii. Mai pot interveni si complicatii gastrointestinale. Datorita capurilor mari este recomandat sa nasca prin cezariana.
Dresajul destinat acestor caini trebuie facut cu fermitate, corectitudine, rabdare, consecventa si cu multe recompense. Ei nu sunt receptivi la metode aspre. Pentru ca au o fire incapatanata este recomandat ca dresajul sa se faca devreme din perioada cand este un puiut. Acest caine trebuie sa fie plimbat zilnic. Pentru ca nu opune o rezistenta crescuta, o lesa este de ajuns in plimbare.