Aceste pasari, destule de rare, sunt niste papagali inteligenti si curiosi dar si destul de timizi. Masoara intre 40-50 cm, masculii sunt in general mai mari decat femelele. Sunt frumosi colorati, cu un verde stralucitor si inele foarte vizibile in jurul ochilor. Unii au pete galbene si rosii pe cap si mici pete rosii pe umeri. Penele de zbor au varfurile albastre. Cand sunt tineri, ochii lor sunt caprui iar la maturitate devin galben portocalii.
Desi sunt galagiosi, mai ales in timpul imperecherii, nu sunt buni vorbitori, in comparatie cu amazonienii cu ceafa galbena sau cu capul galben. Acesti papagali sunt foarte activi si au tendinte spre obezitate daca sunt inchisi prea mult timp, asa ca au nevoie de spatiu pentru miscare.
Papagalii amazonieni fainosi traiesc probabil pana la 50-60 de ani. Masculii pot deveni ostili fata de stapanii lor in timpul sezonului de imperechere si sunt cunoscute pasari care se ataseaza de o anumita persoana protejand-o cu loialitate de altii, inclusiv de alti membrii ai familiei.
Amazonienii fainosi trebuie hraniti cu o dieta granulata. O dieta granulata pentru amazonieni trebuie sa contina multe proteine, dar pot fi hraniti si cu mancare pasata. Dieta trebuie suplimentata si cu fructe si legume proaspete. Din cauza dendintei spre obezitate acesti papagali nu trebuie sa primeasca prea multe seminte de floarea soarelui sau rapita.
Amazonienii fainosi sunt foarte activi si trebuie sa li se ofere cea mai mare colivie pe care v-o permiteti. Una ideala ar fi de 120x120x240 cm.suspendata la 1,2 m deasupra solului. Constructia unei colivii durabile pentru acesti papagali nu prezinta o problema prea mare asa cum se intampla la Cacadu sau Ara dar trebuie sa fie prevazute cu incuietori sau zavoare de siguranta.
Inmultirea acestor papagali se realizeaza mai greu in captivitate. Ei se imperecheaza in principal primavara din martie pana in iunie. Varsta de imperechere incepe de la 3-5ani si de obicei femela cloceste 3-4 oua. Perioada de incubatie este de caproximativ 24-26 de zile. Cutia cuibar poate avea 30x30x60cm.
Bolile pe care le pot contacta acesti papagali pot fi: smulsul penelor, psitacoza, lipsa poftei de mancare, infectii bacteriene, obezitate
Am si eu un papagal amazonian o femela in varsta de 25-30 ani si as vrea un baietel ptr ea daca se ofera cineva va rog contactatima pe mail