Papagalii Cacadu molucani sunt pasari extrem de inteligente, care pot deveni minunate pasari de apartament. Sunt incantatoare si afectuoase si le place sa se alinte. Problema acestui devotament este ca cer sa li se returneze atentia la un nivel inalt. Daca nu o primesc pot deveni distrugatori si enervant de galagiosi.
Acesti papagali nu sunt recunoscuti pentru capacitatea lor de imitare, dar asta nu inseamna ca sunt tacuti. Dimpotriva sunt foarte galagiosi si au obiceiul sa tipe tare. O alta problema, mai ales la masculi este agresiunea fata de perechea lor. Pot avea loc atacuri fatale in care masculul sa ciupeasca grav aripile si picioarele femelei. Taierea aripilor mascului inaintea sezonului de imperechere va ajuta femela sa scape in caz de agresiune.
Acesti papagali cunoscuti si sub denumirea de Cacadu Roz – Portocoliu cu creasta traiesc destul de mult putand ajunge si pana la 60 de ani. Totusi majoritatea nu traiesc atat de mult, murind din cauza unor boli sau a ranirilor.
Molucanii sunt Cacadu mari, alb – rozalii. Penele crestei roz – portocalii iau forma capului, stand lipite de acesta, cu exceptia cazurilorin care creasta este ridicata. Culoarea corpului variaza de la alb – rozaliu la roz – portocaliu. Acesti papagali au lungimea intre 45-55cm.
Colivia pentru acesti papagali trebuie sa fie destul de mare si de spatioasa. Asigurati-va ca respectiva colivie este solida, deoarece acesti papagali au ciocul destul de puternic incat pot rupe sudurile unei colivii prost concepute. Mai sunt necesare si zavoare de siguranta la iesire pentru ca multi reusesc sa deschida colivia singuri.
Dieta acestor papagali trebuie sa contina mancare granulata de la pet-shopuri si fructe si legume proaspete. Li se mai pot da ca recompense in cantitati foarte mici pentru buna purtare nuci si seminte de floarea soarelui. Atentie insa, daca sunt supraalimentati papagalii Cacadu Molucani pot deveni obezi.
Perioada de imperechere la acesti papagali este iarna si primavara. Varsta de imperechere incepe de la 3 ani, dar la cei din captivitate poate sa inceapa chiar si de la 8-10 ani, mai ales la masculi. Perioada de incubatie este de aproximativ 24-26 zile, iar femela cloceste 1-3 oua. Puilor incep sa le creasca aripile la aproximativ 12-14 saptamani.
Bolile ce le pot contacta acesti papagali sunt: boala ciocului si a penelor de papagal, smulsul penelor, psitacoza, agresarea perechii, automutilare, mofturosi la mancare, prolaps cloacal