Home Animale de companie Rozatoare Iepurele Angora

Iepurele Angora

2734
1
SHARE
Datorita parului lung, luxuriant, iepurele angora este o rasa foarte raspandita. Initial acest iepure a fost crescut pentru blana sa, dar acum este crescut si pentru a le tine companie oamenilor. Pe langa faptul ca iepurele angora este un excelent animal de casa, parul lui poate fi tuns, rasucit si facut ghem fara a dauna animalului. Din acest par se pot realiza paturi si articole de imbracaminte superbe. El trebuie sa fie ingrijit in mod frecvent si tuns o data la trei luni. Durata medie de viata a unui iepure angora este de 5-6 ani.
In prezent exista patru rase diferite de iepuri angora.
Angora Englezesc. Cel mai mic dintre cele patru rase, iepurele angora englezesc are corpul scurt si compact, parul lung si matasos si urechi cu ciucuri. Adultul poate ajunge la 2,3 ÔÇô 3,5 kg. Pentru a se pastra blana frumoasa, el trebuie periat frecvent. Sunt intalniti in diferite culori: alb, albastru, negru, ciocolatiu, liliachiu, castaniu, cafeniu ÔÇô deschis.
Angora Frantuzesc. Este al doilea ca marime dintre cele patru rase. Are un corp de lungime medie, fata fara smocuri si picioarele din fata de un alb imaculat. Greutatea medie a unui iepuras poate fi de 3,5 ÔÇô 5,00 kg. Iepurele angora frantuzesc are parul aspru, de aceea necesita mai putin periaj. Culorile intalnite la angora englezesc se intalnesc si la cel frantuzesc.
Angora Urias. Este cel mai mare dintre toate cele patru rase. Corpul este mediu pana la lung, iar greutatea minima a unui adult este 4,5 kg. Ei au tendinta sa nu lase par, asa ca acesta trebuie tuns. Intre tunsori, angora urias trebuie totusi sa fie periat.
Angora Satinat. Aceasta rasa de iepure angora arata ca o versiune mai mica a iepurelui angora franncez. Caracteristica distinctiva este luciul fetei si a parului. Un iepure matur cantareste 3,5 ÔÇô 4,5 kg. Parul acestui iepuras este mai subtire decat al celorlalte rase angora. Culorile sunt la fel ca la un iepure angora englezesc sau frantuzesc.
Se recomanda hrana granulata pentru iepuri. Cantitatea zilnica este de ┬╝ ceasca granule la 2,5 kg animal. Pentru iepurii sub opt luni, se dau granule din lucerna in cantitate nelimitata. Ca supliment pot fi date fructe, legume., verdeturi proaspete. Fanul de orice fel trebuie sa fie disponibil permanent si schimbat zilnic, iar pentru iepuri mai mari de opt luni, lucerna trebuie evitata.
Cusca unui iepure trebuie sa fie de cel putin 0,50 x 0,50 x 1 metru. Daca fundul custii este din sarma, puneti o scandura sau un strat de iarba, pentru ca labutele iepurelui vostru pot avea de suferit din cauza ca stau tot timpul pe plasa de sarma. In cusca este bine sa puneti o cutie sau un adapost in care sa se ascunda si multe paie pentru culcus.
Ca in cazul altor specii de iepuri, la aceste rase de iepuri nu le priesc temperaturile inalte sau joase. Daca nu sunt ingrijiti asa cum trebuie, ei pot face blocaje respiratorii sau intestinale datorate parului inhalat sau ingurgitat. Iepurii trebuie pieptanati zilnic pentru a se inlatura parul ce cade. Alte probleme de sanatate pot fi capusele, problemele dentare, pietrele la vezica urinara si fracturarea spatelui.
Speram ca toate aceste informatii va vor fi de folos si va veti alege si voi un frumos exemplar de iepure angora.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.