Home Generale Vrei ca animalul tau de companie sa faca pui?

Vrei ca animalul tau de companie sa faca pui?

1613
0
SHARE

Asa cum am mai scris intr-un articol anterior, castrarea animalului de companie prin interventie chirurgicala nu afecteaza femelele, nici fizic, nici psihic. Ele pot fi sterilizate inca din “copilarie” si nu patesc nimic, din contra, traiesc mai mult si mai bine.
Dar daca tu vrei cu adevarat sa aiba puiuti, asta este altceva. Este alegerea ta de la cap la coada. Pana la urma, tu te vei ocupa de “fetita” ta in urmatoarele doua luni cat va fi gestanta si apoi inca doua luni – cel putin – de puii pe care ii va aduce pe lume.
Mai jos noi va vom prezenta cateva reguli de care ar trebui sa tineti cont pentru a avea puii si mama sanatoasa.
– Daca pisicuta sau catelusa ta este de rasa si speri sa vinzi puii pe care ii va avea, cauta-i parteneri la crescatori specializati sau care pot confirma ca partenerul este de rasa.
– Chiar daca este de rasa sau nu “mireasa” trebuie sa fie perfect sanatoasa si sa aiba intre 2 si 4 ani.
Masculul ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
– sa fie sanatos (cainii si pisicile pot avea si ei boli ginecologice, inclusiv cancer genital). Nici prin cap sa nu-ti treaca sa o lasi sa se imperecheze la intamplare prin parc, pe strada cu masculi necunoscuti – riscul imbolnavirilor creste exponential.
sa nu aiba probleme ereditare (Labradorii de exemplu, sunt predispusi la displazie de sold, Yorkshire la problemele respiratorii). Asa cum se intampla si la oameni, bolile ereditare se transmit din mosi – stramosi si la animale de companie. Acest factor de risc este mai usor de verificat in cazul masculilor cu pedigri, dar cand este vorba despre rasa comuna singura solutie ar fi sa cunosti ascendentii.
– sa fie aproximativ de aceeasi talie cu femela (un mascul prea mare inseamna pui prea mari si implicit, eventuale probleme la nastere pentru mama. Sa fie tanar minim 2 ani, maximum 4 ani daca este la prima monta sau la 7-8 ani daca si-a inceput viata sexuala mai demult.
– perioada optima pentru monta este intre a 9-a si a 13-a zi a ciclului menstrual
– doua imperecheri la interval de 48 de ore sunt suficiente pentru a garanta sarcina.
– este bine sa le respecti intimitatea, prezenta oamenilor poate impiedica imperecherea!
Speram ca toate aceste informatii va vor fi de folos si veti sti cum sa procedati daca va doriti cu adevarat puiuti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.