Deoarece cea mai mare parte a vietii lor si-o petrec in „apartamentul lor personal” aranjat cu tot dichisul, ei nu necesita sa fie scosi de multe ori la plimbare, nu pretind sa doarma in pat si nici nu au ocazia de asi face nevoile prin casa.
Pentru a va putea bucura pe deplin de tovarasenia afectoasa si de zburdalnicia lor este bine sa tineti cont si de cateva detalii despre comportamentul si modul lor de viata. De aceea in continuare vom incerca sa va dam cateva avantaje si dezavantaje pentru a putea alege pe cel mai potrivit rozator pentru familia ta.
Avantaje
– Hamsterul si porcusorul de Guineea sunt foarte sociabili. Dupa ce s-a obisnuit cu noua sa locuinta si v-ati imprietenit cu el, le place foarte mult sa stati de vorba cu ei, sa va jucati cu ei dar cu mare atentie pentru ca sunt foarte fragili si gingasi. Datorita acestor avantaje aceste animalute nu iti solicita prea multa atentie la fel de multa ca un caine sau o pisica.
– Hamsterul este de o agilitate fara pereche: face acrobatii cat mai nastrusnice, exporeaza cu mare curiozitate toate ascunzatorile pe care le-ai pus in cusca sa, isi face provizii de hrana, muta materialele de colo-colo, isi face si reface de multe ori cuibul. Toate acestea fac sa fie un spectacol de neuitat atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.
– Cobaiul nu musca, e inofensiv si foarte linistit. Ii place sa stea de vorba cu tine, chitcaie atunci cand este bucuros, suiera daca ii este frica sau gangureste daca trebuie sa se calmeze singur.
– Porcusorul de Guineea are un vocabular personal, cand este multumit toarce usor iar cand se sperie tipa.
Dezavantaje
– Aceste animalute nu au un mod de comunicare la fel de bogat ca un caine sau o pisica, nu sar in bratele tale, nu dau din coada cand vii acasa si nu se uita in ochii tai rugator-seducator. Acest lucru poate fi atat un dezavantaj cat si un avantaj depinde cum privesti lucrurile si ce anume astepti de la animalutul tau de companie: multe dovezi de afectiune sau din contra o iubire fara manifestari excesive.
– Nu le poti hrani cu alimente de la masa ta, decat in mica masura in special fructe si legume. Trebuie sa le cumperi mancare speciala de la pet-shopuri.
– Atunci cand temperatura depaseste 25-27°C hamsterul si porcusorul de Guineea devin nervosi si imprevizibili.
– Cobaiului nu-i prea plac zgomotele si situatiile cand este luat prin surprindere pentru ca are inima slaba si poate duce la probleme cardiace. Este predispus spre obezitate.
– Porcusorul de Guineea daca are o blana cu fir lung trebuie periat destul de des.
– Hamsterul si cobaiul se simt bine singuri in cusca dar porcusorul de Guineea este mai fericit daca mai locuieste cu un alt porcusor.
Speram ca aceste informatii va vor ajuta sa va alegeti un animalut de casa care sa va aduca numai bucurie si dragoste sufleteasca
Este foarte bine ce ati spus pt. ca am si eu trei hamsteri , un purcelus de Guineea , trei papagali si sapte caini. Eu iubesc foarte mult animalele si imi place sa ma joc cu ele.
Le romand sa alega in functie de program pt ca animale au nevoie de atentie.