Home Animale de companie Pasari Taierea penelor si a ghearelor la papagali

Taierea penelor si a ghearelor la papagali

4047
1
SHARE
Taierea aripilor face pasarea mai calma, mai dependenta si totodata te ajuta sa o tii afara din colivie fara probleme. Papagalii de talie mare: Ara, Cacadu sunt zburatoare foarte puternice si cea mai mare putere de ridicare o au penele principale de zbor – cele zece pene aflate cel mai aproape de varful aripii. Trebuie taiate majoritatea penelor principale, de obicei 8-12 pene ca sa fie impiedicati sa zboare. Evitati taierea penelor secundare – cele zece pene, cele mai apropiate de corp.

Taiati numai atat cat pasarea sa poata plana spre podea. Nu taiati mai mult incat papagalul sa cada sau mai putin incat sa poata sa se inalte. In general este bine sa taiati egal cele doua aripi. Daca taiati numai una dintre ele, papagalul isi va pierde echilibrul, se va impletici si se poate rani cand incearca sa planeze spre podea.

Aveti grija la penele de sange, evitati sa le rupeti sau sa le taiati. Daca este taiata o pana de sange, pasarea poate suferi o hemoragie foarte puternica. Penele mature nu au nervi in teaca si taierea lor nu este dureroasa.
Frecventa taierii aripilor variaza in functie de cat de curand naparleste pasarea ta dupa taiere. Daca penele incep sa creasca repede si papagalul se poate inalta, aripile trebuie taiate din nou.

Taierea aripilor la papagalii mai sensibili, prudenti, neexperimentati cu capacitati reduse de zbor se face printr-o taiere minima a aripilor. Trebuie taiat 1/2 – 2/3 din lungimea penei, in cazul ultimelor sase pene de zbor. Aceasta taiere protejeaza penele noi, pe masura ce acestea cresc, si asigura manevrabilitatea pasarii, in cazul in care cade. La papagalii care zboara bine cu capacitati bune de zbor, aripile trebuie taiate mai scurt si totodata si mai multe pene.

Taierea ghearelor in mod repetat va imbunatati de asemenea relatia dintre tine si papagalul tau. Folosirea stighiilor de beton sau abrazive le ajuta sa inlature varfurile ascutite dar nu reduc si lungimea.

La puii de papagal unghiile ascutite pot fi lasate sa creasca, ca sa nu cada, dar ghearele unui papagal matur nu trebuie sa poata cuprinde o bila, cand stau asezate pe o suprafata plata. Unii papagali pot fi dresati sa permita unei persoane preferate de ei sa le pileasca varfurile ghearelor.

La pasarile mici pot fi folosite unghiere mici. Se poate folosi si smirghel, caldura produsa prin pilire cauterizeaza rana, minimizand riscul sangerarii. Sangerarea se poate opri cu o pudra coagulanta.

Speram ca aceste sfaturi va vor fi utile in ingrijirea papagalilor si veti putea sa le taiati penele si unghiile fara sa le pricinuiti vreo durere.

1 COMMENT

  1. Cand a incercat tata sa-i taie o unghie la perus acesta s-a zbatut si a taiat un pic mai sus, nu i-a taiat degetul, dar pe aproape, si a sangerat. Intrebarea mea e ce sa facem cu rana aceea? Papagalul inca zboara prin casa, dar nu mai caraie si nici nu a mancat nimic de dim. de cand sa intamplat fapta. As vrea sa dezinfectez rana cumva, dar nu stiu cu ce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.