Suntem in luna decembrie, febra acestei luni a cadourilor, pregatirile pentru sarbatorile de Craciun si Anul Nou, sunt posibile motive sa nu mai acordati aceeasi atentie animalutelor voastre. Catelul a stat afara pana tarziu, s-a zbenguit peste tot si nu a mai simtit frigul patrunzator, ba chiar a mancat si putina zapada, ceea ce nu este bine deloc. Pisicuta a pornit in obisnuitele sale plimbari pe balcon sau chiar prin gradina daca stati la casa si ea este obisnuita cu astfel de plimbari, si a cam uitat sa vina la timp la caldurica. Din aceste motive dar si din altele este posibil sa vedeti ca prietenutii vostrii stau ghemuiti intr-un colt fara chef de joaca, apatici, nemainteresandu-i aproape nimic. Probabil au racit iar noi vom incerca mai jos sa va dam cateva sfaturi in privinta anumitor boli specifice sezonului rece, cum sa le recunoasteti si ce ar trebui sa faceti in acest caz.
Cand animalele de companie mananca tot mai putin si inghit greu, sunt usor apatici si nu au temperatura inseamna ca e posibil sa aiba amigdalita, faringita sau rinita. Starea febrila se instaleaza cand nu mai mananca aproape deloc si apatia este generala, stau culcati mai tot timpul si cand le vorbesti abia daca dau din coada sau ciulesc urechile. Urechiusele le ard iar nasucul este uscat. Atentie insa sa nu va lasati indusi in eroare caci daca baza nasului este umeda, probabil ii curge nasul din cauza racelii.
Temperatura se ia intrarectal cu ajutorul unui termometru de uz uman. Ca sa nu irite anusul este bine sa ungeti varful termometrului cu vaselina sau unguent cu antibiotic. Sa nu folositi sub nici o forma gelurile pe baza de camfor sau esenta de mustar caci a doua oara nu o sa mai reusiti sa-l prindeti sa-i faceti acelasi lucru. Un caine sau o pisica sanatoasa are temperatura corporala mai ridicata decat cea a oamenilor: limitele normale sunt intre 38,0 si 39,2°C.
Daca ati ajuns la concluzia ca animalul vostru de companie a racit, in prima faza administrati-i un supozitor cu algocalmin ori paracetamol sau o tableta de paracetamol sau algocalmin. Aveti grija sa tineti cont de greutatea prietenutului vostru. O pastila sau un supozitor intreg se administreaza unui animalut care are cel putin 15 kg, deci o pisicuta de talie obisnuita va lua cel mult un sfert de tableta.
Daca in 24 de ore starea animalului de companie nu se amelioreaza, atunci este obligatoriu sa va duceti imediat cu el la medicul veterinar.
Ca sa nu va mai intalniti cu astfel de cazuri este bine sa le amplasati culcusul in casa intr-un loc ferit de curentii de aer. Daca stau prea mult langa o sursa de caldura, prietenutii tai imblaniti vor fi expusi unui soc termic atunci cand ies afara. Cei mai afectati de acest lucru vor fi puiutii sau animalutele in varsta care isi regleaza mai greu temperatura corporala si sunt mai afectati de temperaturile de afara.
In sezonul rece incercati sa-i hraniti cat mai corect. Pe timpul iernii catelul si pisica – daca este mai plimbareata – cosuma mai multa energie, chiar cu 100% mai mult in functie de rasa si de locul unde locuiesc: apartament sau casa cu o mare curte. Daca este cumva o femela care va naste in curand sau care are deja puiuti si-i alapteaza, consumul de energie este si mai mare. La fel se intampla si cu cainele de vanatoare sau cel de paza, carora trebuie sa le suplimentati ratia de hrana.
Speram ca toate aceste sfaturi va sunt utile si le puteti urma pentru ca nimalutele voastre de companie sa va fie la fel zburdalnice si jucause atat in sezonul cald cat si in cel rece.
Paracetamol? Algocalmin? Sunteti total dezinformati si ar fi bine sa va lasati de meserie in acest caz. Animelele trebuiesc ferite de aceste medicamente, iar apoi nu trebuie sa i se admninistreze niciun fel de tratament fara indicatiile medicului!