Home Animale de companie Pesti Recunoasterea sexelor la pestii de acvariu – partea I

Recunoasterea sexelor la pestii de acvariu – partea I

13232
0
SHARE
Stabilirea sexelor la pesti este de o mare importanta si se realizeaza intr-un timp mai indelungat deoarece la majoritatea speciilor, femela nu poate fi deosebita ca aspect exterior de mascul, mai ales in perioadele anterioare si posterioare reproducerii.
Selectarea sexelor devine mai usor posibil in perioada reproducerii, cand femela se poate deosebi de mascul prin abdomenul care apare balonat cu contur rotunjit iar papila genitala devine proeminenta.
In cazul unor specii de pesti cum este Pterophyllum scalare, selectarea se face in functie de gruparea in mod naturala a acestora. Exista si specii de pesti cum ar fi cei vivipari la care se constata un dimorfism sexual prezent in toate etapele evolutiei lor. Aceste diferentieri sexuale se pot depista numai in cazul pestilor adulti.
Fecundarea si dezvoltarea embrionara se produce in corpul femelei, cand dupa un timp specific fiecarei specii aceasta evacueaza puietul deja activ, iar la alte specii de pestisori icrele sunt eliminate de femela in apa si apoi fecundate de masculi, printr-un procedeu specific de stropire a acestora cu lapti.
Dintre speciile vivipare, cum sunt Gambusia, Mollienisia, Xiphophorus, masculul poate fi recunoscut usor dupa inotatoarea anala care prezinta o modificare a primelor radii (3,4,5,) transformate intr-un organ copulator. Masculul are de obicei o talie mai mica si un colorit variat si viu pe cand femela este mai mare si un colorit mai uniform si mai sters.
Masculii de Mollienisia au inotatoarea dorsala mult mai inalta decat al femelei. Masculul de Xyphophorus are lobul inferior la inotatoare caudala mult mai alungit si in forma de spada iar femela are in mod obisnuit inotatoarea caudala in marginea rotunjita.
La pestii ovulipari stabilirea sexelor se face cu multa dificultate. Mai jos noi vom incerca sa va prezentam diferentele de la diferite specii.
Puntius conchonius – in perioada de reproducere coloritul masculului se schimba avand corpul imbracat intr-o tenta rosiatica, inotatoarea anala si dorsala fiind portocalii tivite cu negru.
Puntius tetrazona – inotatoarea anala si dorsala ale masculului se modifica intr-o nuanta rosie.
Copeina arnoldi – sunt de dimensiuni diferite, masculul avand o talie mai mare decat cea a femelei, iar coloritul inotatoarei dorsale devine de un negru spalacit.
Brachidanio rerio – se diferentiaza prin forma corpului, astfel masculul are partea ce desparte inotatoarea dorsala de bot in linie dreapta, iar femela sub forma convexa.
Danio malabaricus – masculul iese in evidenta printr-un colorit viu si atractiv, predominand culoarea portocalie, iar femela prezinta un colorit mai sters.
In curand vom reveni cu alte specii si modalitatile de recunoastere a sexelor pestisorilor vostrii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.