Puntius nigrofasciatus sunt o specie de pesti ce au fost adusi in Europa in anul 1935 din Ceylon, unde traiesc in raurile din padurile subtropicale ale insulei.
Acesti pesti au o lungime de 5-6 cm cu un colorit al corpului galbui – murdar pe laturi si albicios pe partea ventrala, distingandu-se trei dungi negre late, iar la baza inotatoarei caudale un punct negru. In timpul reproducerii, coloritul masculului se schimba avand aripioarele complet negre iar botul de o culoare rosiatica.
Specia aceasta de pesti prefera semiintunericul si fundul cu mal de o culoare inchisa. Daca nu le asigurati astfel de conditii acestia devin agitati, alergand pe langa geamul acvariului dintr-un colt in altul. Din acest motiv corpul acestor pesti se decoloreaza.
Conditiile ideale de reproducere pentru pesti Puntius nigrofasciatus, constau intr-un acvariu cu un volum de apa de 25-30 de zile, avand coloana de 20-25 cm si fundul intunecos acoperit cu pietris de bazalt. In aceste bazine speciale pentru pesti, temperatura trebuie sa aiba 25-26°C si o duritate de 4-6°DG.
Perechea de pesti reproducatoare se introduce in bazin seara, iar reproducerea acestora are loc in timpul diminetii. Daca pestii nu s-au reprodus in decurs de doua zile, se scot si se inlocuieste cu o alta pereche de pesti.
Depunerea icrelor se va face pe plantele din acvariu cu mici intreruperi la intervale de 2-3 ore, avand o culoare galbuie. Dupa depunere, perechea de pesti se va scoate din acvariu.
Icrele, la o temperatura de 25-26°C eclozeaza dupa 24-30 de ore, iar larvele de pesti incolore, stau timp de doua zile lipite de plante. Dupa trei zile de la eclozare, puii de pesti incep sa inoate si sa se hraneasca in mod activ. Puii de pesti se vor hrani la inceput cu infuzori sau galbenus de ou fiert, trecandu-se treptat la alimentarea lor cu hrana mai grosiera adica hrana uscata cat si cu hrana vie de doua ori pe zi.
Pentru popularea unui acvariu acesti pesti se mai pot asocia urmatoarele specii: Puntius Tetrazona, Mollienisia, etc.