Este posibil ca iepurele tau adorabil sa devina dintr-o data de nerecunoscut. Acel iepuras care era atat de dragalas, acum te musca, te zgarie, nu-si mai face nevoile in cutie si nici nu mai vrea sa fie tinut in brate. De ce acest comportament? Asta pentru ca a ajuns si el la adolescenta, hormonii il fac sa-si schimbe modul de viata.
Nu exista nici o rezolvare rapida. Exista totusi ceva care se poate face si va diminua in mod considerabil toate aceste lucruri: sterilizarea femelei sau castrarea masculului.
Dupa patru luni, puteti sa va castrati / sterilizati in siguranta iepurele la un veterinar bun. Mai trebuie sa stiti ca iepurasului ar putea sa-i ia o luna ca sa se linisteasca, asa ca nu va asteptati la rezultate imediate.
Niciodata sa nu bagati mana in cusca unui iepure ca sa-l scoateti afara daca este cu fata la voi. Deschideti cusca, scarpinati iepurele intre urechi iar cu cealalta mana rotiti-i corpul pentru a-i intoarce fata de la voi. Apoi scoateti-l afara, adapostindu-l la pieptul vostru. Sprijiniti-i intodeauna picioarele din spate.
In cazul unui iepure cu adevarat agresiv, cautati sa folositi o cusca portabila cu o tratatie gustoasa pentru a-l ademeni sa intre singur in ea. O cusca portabila este mijlocul cel mai bun de a transporta iepuri.
Niciodata sa nu-i curatati cusca fara sa il mutati mai intai. Multi sunt muscati de mana atunci cand scot mai intai cutiile pentru nevoi, ziarele si jucariile in timp ce iepurii se uita maniosi cum le sunt distruse caminele.
Niciodata sa nu treziti iepurele cand doarme pe o parte. Multi copii sunt muscati in felul acesta, incercand sa se joace cu iepurasul familiei in timpul orelor sale de somn. Iepurii sunt mai activi in zori si in amurg iar in perioada insorita a zilei prefera sa doarma.
Niciodata sa nu loviti sau sa va bateti usurel un iepure pe nas. El va vedea asta ca pe o provocare si veti fi ranit. Iepurii nu uita niciodata, asa ca aveti grija sa va alegeti comportamentul pe care vreti sa-l tina minte. Ii puteti comanda cu tarie NU cand sunteti muscat sau sa-l stropiti cu apa pe fata, dar nimic mai mult.
Pentru ros, puneti-i zilnic la dispozitie mult fan de ovaz. Unui iepure nu trebuie sa-i lipseasca niciodata fanul proaspat, intrucat acesta il ajuta la dinti. Dati-i ceea ce este potrivit pentru ros: rogojini din iarba de mare pe care le gasiti la pet-shopuri, cutii din carton tare, tuburi de hartie igienica si curele de piele vechi.
buna ziua…tocmai am primit un mini iepuras de la logodnicul meu si as dori sa ma ajutati cu un sfat daca se poate cum sa imi obijnuiesc catelul ca el….sau mai bine zis poate exista vreodata prietenie intre un iepuras si un catel?am obs ca ,catelul meu il linge intr-una….
si va mai rog sa imi spuneti cum aflu ce rasa este…este alb si cu ochii rosi…dar nu stiu ce varsta are..se vede ca este puiutz..multumesc..o zi buna!